Plan pentru asasinarea lui Ceaușescu. Un colonel de Securitate spune că a avut acces la documente secrete

ceausescu
ceausescu

Un important colonel de Securitate afirmă că existau planuri în 1989 pentru asasinarea dictatorului Nicolae Ceaușescu.

E vorba despre Dumitru Rășină, șeful Securității Arad, care a afirmat că Securitatea avea informații despre asasinarea lui Ceaușescu.

Rășină a fost audiat de Comisia parlamentară în 1994 iar în cadrul acestor audieri a afirmat că în 1989, în timp ce participa la un instructaj cu mai mulți șefi ai Securității, la un moment dat s-ar fi citit un document în care se vorbea despre asasinarea lui Ceaușescu. Documentul secret era emis tocmai de Cancelaria Comitetului Central.

Istoricul Alex Mihai Stonescu, în volumul său „Revoluția din Decembrie 1989 - O tragedie românească” amintește că declarația lui Rășină în fața senatorilor a fost preluată de mai multe cărți despre Revoluție. Dar ea nu e decât teorie spectaculoasă. 

Stoenescu subliniază că „mărturia fostului șef al Securității Arad este preponderent și voit spectaculoasă”. 

Teoria lui Rășină, cu privire la un plan de asasinare al lui Ceaușescu, plan de care Securitatea știa, este o utopie. În primul rând pentru că documentul ar fi fost semnat tocmai de Silviu Curticeanu, șeful Cancelariei prezidențiale și un apropiat al dictatorului. În plus, Rășină afirmă că Iulian Vlad, șeful Securității, ar fi știut de planul de asasinare. Iar așa cum știm, Securitatea condusă de Iulian Vlad, a rămas loială lui Ceaușescu în momentul izbucnirii Revoluției și a fost direct implicată în deschiderea focului.

Rășină: Plan pentru asasinarea lui Ceaușescu în Crimeea sau la Moscova

Rășină vorbește în fața senatorilor de mai multe scenarii pentru răsturnarea lui Ceaușescu. Dar de departe, cel care atrage atenția cel mai mult, este asasinarea dictatorului în timpul unei vizite în Crimeea sau Moscova.

Iată ce a declarat colonelul de Securitatea în fața Comisiei:

„Din datele și informațiile primite din exterior și din verificarea din lucrarea informativă de către aparatul de informații interne, a unor persoane adversare președintelui Ceaușescu, și zicea șeful Armatei, dracu', ce era el, rezultă neîndoielnic că, în următoarele trei luni de zile maximum, se va întâmpla: a) lichidarea lui Ceaușescu în urma unei vizite pe care o va face în Crimeea sau la Moscova ca invitat la o plenară de partid sau consfătuire”, precizează Rășină.

Cel mai probabil Rășină căuta senzaționalul cu asemenea declarații. Totodată, o utopică implicare a Securității în răsturnarea dictatorului ar fi servit fostului braț înarmat al partidului în încercarea de a își spăla imaginea și a mușamaliza implicarea în crimele din Decembrie 1989.

Teoria colonelului de Securitatea nu e confirmată de niciun document și de nicio altă mărturie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel