Plajele românești sunt sufocate de plastic

Plajele de pe litoralul românesc sunt sufocate de deşeuri de la începerea sezonului estival, cel mai frecvent fiind întâlnite reziduurile de material polimeric artificial (varietăţi de plastic), iar cel mai murdar sector de plajă este identificat la Eforie, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de organizaţia ecologistă Mare Nostrum.

Potrivit sursei citate, în urma monitorizărilor de mediu efectuate pe diferite sectoare de plajă în cadrul proiectului proiectului ANEMONE, derulat cu fonduri UE, în sesiunea din luna aprilie a. c au fost identificate şi eliminate 12.518 deşeuri, cu 200 mai mult decât în aprilie 2018.

"În urma sesiunii din aprilie 2019 au fost eliminate 95 kg deşeuri, inclusiv resturi de materiale de construcţie, cel mai murdar sector de plajă fiind în Eforie, iar cel mai întâlnit tip de deşeu, materialul polimeric artificial/diverse varietăţi din plastic. Mare Nostrum monitorizează opt sectoare de plajă cu suprafaţa totală de 48.035 m2, adică 1,57% din totalul suprafeţelor de plajă turistică de pe litoralul românesc, la Eforie fiind cel mai murdar perimetru (3.889 elemente), urmat de Mamaia Nord şi Năvodari, iar cel mai curat a fost la Corbu (267 elemente identificate)", se arată în comunicatul de presă.

Ecologiştii mai precizează că din punct de vedere al categoriilor de deşeuri, materialul polimeric artificial este predominant, reprezentând 56% din totalul elementelor identificate. Pe locul doi se clasează elementele din metal, iar pe locul trei cele din categoria sticlei/ceramicii. 

"Cele mai multe elemente inventariate au fost mucurile de ţigară (1.860 bucăţi), cele mai multe fiind pe sectorul din Constanţa, dar locuri fruntaşe ocupă şi piesele din plastic mai mari de 2,5 cm, pungile din plastic, precum şi ambalajele de plastic. Din nefericire, şi în această sesiune au fost inventariate scutece, ace şi seringi utilizate, alături de blistere pentru medicamente, deşeuri ce reprezintă un pericol atât pentru oameni, cât şi pentru fauna marină şi costieră", mai menţionează comunicatul Mare Nostrum. 

Vezi și: Problemă națională, imagini de groază. Val Vâlcu propune TAXA de 1 leu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel