Plajele neamenajate din Deltă vor fi marcate de autorităţi anul acesta

Plajele neamenajate sau sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) vor fi marcate în cursul anului, iar activitatea de salubrizare a acestora va fi realizată de Administraţia RBDD şi autorităţile locale, conform unor reglementări legislative care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

"Din punct de vedere administrativ, este foarte important să ai şi o lege organică care stabileşte statutul plajei. Acest statut nu era reglementat. Legea 82 modificată cimentează foarte bine managementul plajei şi o denumeşte. Până acum, aveam plaja sălbatică, dar acum avem plaja neamenajată care e o plajă turistică, dar în sensul strict al unei plaje neamenajate care nu înseamnă activitate economică, nu înseamnă salvamar, ca o plajă din Mamaia sau din Constanţa", a declarat guvernatorul Deltei, Mălin Muşetescu.

El a mai spus că plajele neamenajate din perimetrul Administraţiei RBDD vor fi marcate anul acesta.

"Cele patru plaje din Sulina, Sfântu Gheorghe, Gura Portiţei şi Vadu-Corbu sunt plaje neamenajate în care turiştii au acces reglementat. Ele sunt administrate de RBDD, iar în ceea ce priveşte managementul gunoaielor, sunt administrate în colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale. Din punct de vedere legal, Administraţia RBDD nu poate angaja salvamari, iar totul rămâne la latitudinea administraţiei locale, dacă are buget. Din ce am înţeles însă, nu are cum justifica angajarea unui salvamar, pentru că nu administrează plaja şi suntem într-un cerc vicios", a afirmat guvernatorul Deltei.

Astfel, angajarea unui salvamar pentru plajele neamenajate din RBDD ar putea deveni atributul unor societăţi comerciale, însă, la Sulina, în acest sezon estival, firmele care în anii trecuţi au funcţionat pe plajă îşi vor desfăşura activitatea ilegal, din punctul de vedere al Administraţiei RBDD.

"Societăţile din Sulina nu pot funcţiona legal, cât timp sunt în conflict juridic cu Primăria", a precizat Mălin Muşetescu.

Ca o noutate pentru turiştii care anul acesta vor alege băile de soare pe plajele neamenajate din judeţul Tulcea, Administraţia RBDD va pune în funcţiune un automat pentru eliberat permise la Vadu, potrivit lui Muşetescu.

"Turiştii pot veni la plajă, dar nu vor avea şezlonguri, muzică vor avea la căşti, nu pot face foc, nu pot pune corturi, dar, în primul rând, plajele sunt pentru băi de soare, relaxare în mare şi pentru a fi cu nişte oameni cu care te simţi bine", a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.

Plajele de la Corbu şi Vadu, din judeţul Constanţa, alături de cele de la Gura Portiţei, Sfântu Gheorghe şi Sulina, din judeţul Tulcea, fac parte din RBDD şi constituie puncte de atracţie pentru turişti. Plajele din judeţul Tulcea sunt mai ferite de agresiunea turiştilor, având în vedere faptul că accesul până la acestea se face pe apă, însă pe plajele din judeţul Constanţa, de multe ori, turiştii au încălcat regulile de protecţie a naturii şi au organizat concursuri auto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel