Pivniceru: CNSC se va desfiinţa

Mona_Pivniceru_cnsc
Mona_Pivniceru_cnsc

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) va fi desfiinţat cât mai curând, iar atribuţiile acestei instituţii se translatează în domeniul judiciar, unde va fi aplicată o procedură foarte scurtă, specifică achiziţiilor publice, a anunţat ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Autor: Laura Galescu

 Desfiinţarea CNSC a fost anunţată după ce premierul Ponta a declarat, marţi, că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede. Premierul a acuzat din nou CNSC că blochează astfel de proiecte.

Miercuri, Mona Pivniceru a precizat că această secţie ar putea fi înfiinţată cât mai curând: "CNSC se desfiinţează şi se reînfiinţează sub aspectul atribuţiilor, deci atribuţiile, de fapt, se translează, asta e exprimarea corectă, competenţa şi atribuţiile lor se translează în domeniul judiciar şi închidem într-un mod specializat această chestiune", a susținut Pivniceru.

Ea a adăugat că este mai corect ca judecătorii să soluţioneze contestaţii la licitaţii publice, în urma unei proceduri "foarte scurte", specifică domeniului achiziţiilor publice: "Dacă aceste contestaţii pot fi soluţionate de judecătorii de carieră, mă gândesc că ar fi mult mai bine decât să intri în alte proceduri, aşa-zis juridicţionale şi cu finalităţile care deja se cunosc. Vom face o procedură foarte scurtă, specifică domeniului de achiziţii publice, dar, de principiu, judiciar este mai corect ca judecata acestora să fie încredinţată unor judecători de carieră", a susţinut ministrul Justiţiei.

Instituția blochează licitațiile, afirmă Ponta

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea. La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În 2010 şi 2011, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat licitaţii publice cu o valoare estimată de aproape trei miliarde euro, respectiv peste un miliard de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel