Pisicile ne consideră părinții lor. O demonstrează un studiu științific

foto: Freepik
foto: Freepik

Un studiu ne arată că atașamentul pisicilor față de stăpâni se aseamănă cu legătura unui copil de părinte.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon a avut ca scop evaluarea nivelului de atașament al pisicilor față de proprietarii lor, plasându-le în situații neobișnuite și observând reacțiile acestora în prezența și absența stăpânilor.

Metoda de cercetare a implicat plasarea unei pisici într-o cameră alături de stăpânul său. După două minute, stăpânul părăsește camera, iar pisica rămâne singură într-un mediu necunoscut. După alte două minute, stăpânul revine în cameră.

Interesul cercetătorilor s-a concentrat asupra modului în care pisica reacționează atunci când proprietarul său este plecat și cum se comportă la revenirea acestuia. Rezultatele studiului au arătat că atitudinea pisicilor domestice a urmat un model familiar în aceste situații particulare, scrcie Indy100.

Cu două decenii în urmă, cercetătorii au deschis noi orizonturi în înțelegerea comportamentului animal atunci când experimentele au demonstrat că și câinii manifestă un comportament similar. Aceștia căutau confort și se simțeau mai în siguranță când stăpânii lor erau în apropiere. „Precum câinii, pisicile manifestă flexibilitate socială în ceea ce privește atașamentele lor față de oameni”, a spus autorul studiului, Kristyn Vitale. „Majoritatea pisicilor simt un atașament sigur față de proprietarul lor și îl folosesc ca sursă de siguranță într-un mediu nou.”

Nu este pentru prima oară când cercetătorii au încercat să evalueze atașamentul pisicilor față de oamenii lor, dar acest studiu este cel mai extins în acest sens până în prezent. Echipa de la Universitatea de Stat din Oregon a efectuat acest test folosind aproximativ 80 de pisici mai tinere de opt luni și a repetat experimentul cu pisici adulte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel