Piramidele mayașe din Mexic, amenințate de un sit de construcții din apropiere

Pixabay / Piramidele mayașe amenințate de construcții noi
Pixabay / Piramidele mayașe amenințate de construcții noi

În apropierea piramidelor mayașe din Mexic au fost demarate lucrări de construcții pentru un potențial parc de distracții, lucrări ce pun în pericol integritatea sitului arheologic. 

Teotihuacán este numele orașului antic unde se află un ansamblu de piramide datând din timpurile mayașilor. În prezent, în vecinătatea imediată a ansamblului au loc lucrări de construcții care pot pune în pericol integritatea vechilor construcții. Guvernul mexican a condamnat această construcție, realizată fără autorizație, scrie BBC

Buldozerele ce operează în zonă pot rade aproximativ 3 hectare din situl arheologic protejat de stat și integrat în Patrimoniul Internațional UNESCO. În prezent, locația este un punct de atracție pentru turiștii care vizitează Mexic. Și autoritățile Organizației Națiunilor Unite, prin Consiliul pentru monumente și situri au atras atenția luni, 24 mai, asupra stricăciunilor pe care construcțiile le pot aduce vechilor clădiri. 

Pângere penală, somații și petiții

Consiliul delegat de resort al ONU pentru Mexic a atras atenția că noile lucrări amenință „rămășițele arheologice și de adăpost, care, de asemenea, au fost jefuite” și cer guvernului mexican să intervină și să garanteze accesul specialiștilor pentru a verifica stricăciunile care au fost deja făcute. 

Experți ai sitului arheologic Teotihuacán au atras atenția asupra lucrărilor încă de la începutul anului, când șantierul a debutat, iar mașinile de mare tonaj au pătruns la limitele complexului istoric, când de față nu putea fi nimeni pentru a supraveghea. Un comunicat a fost remis de Ministerul culturii și de Institutul național de istorie și antropologie în care este precizat faptul că au fost emise deja 2 ordine de sistare a lucrărilor de pe șantier în luna martie, iar în aprilie a fost depusă o plângere penală. 

Surse ale jurnaliștilor locali au declarat că proprietarii terenurilor din zonă ar putea încerca să transforme terenul din împrejurimi într-un parc de distracții. Autoritățile atrag atenția asupra comorilor istorice ce se află în zonă, situl fiind casa a 25 de construcții, vestigii și peșteri din timpul erei pre-hispanice. O petiție online a fost demarată pentru a opri lucrările și șantierul din zonă, iar până acum a adunat peste 13.000 de semnături. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel