Pietrarul de deşert, o nouă specie de pasăre în România

Pietrarul de deșert. foto: Societatea Ornitologică Română
Pietrarul de deșert. foto: Societatea Ornitologică Română

O nouă specie de pasăre a fost descoperită în fauna României - pietrarul de deşert, conform Societăţii Ornitologice Române.

Doi biologi ai Societăţii Ornitologice Române (SOR), care efectuau monitorizări pe Lacul Techirghiol, în cadrul unui proiect european, au descoperit o nouă specie de pasăre pentru fauna din ţara noastră - pietrarul de deşert (Oenanthe deserti).

Cei doi biologi se numesc Laurenţiu Petrencu şi Lucian Eugen Bolboacă şi lucrează în cadrul unui proiect care vizează elaborarea planurilor de management pentru arii protejate, se arată într-un comunicat al Societăţii Ornitologice Române.

'Ne-a surprins perioada târzie, era totuşi 6 decembrie, şi faptul că mai era un pietrar întârziat din migraţie. Ne-am uitat cu atenţie la el, Lucian a reuşit să îl fotografieze, dar am continuat metoda de observaţie a păsărilor acvatice, pentru care eram la Techirghiol. La pensiune, după ce am descărcat pozele, am realizat că e o specie ...exotică. Am trimis pozele la directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână, şi el ne-a confirmat că este pietrarul de deşert', a povestit biologul Laurenţiu Petrencu.

Până acum, în România erau cunoscute doar patru specii de pietrar: pietrarul negru, pietrarul sur, pietrarul mediteranean şi pietrarul răsăritean.

Pietrarul de deşert este o specie răspândită din Mongolia până în Nordul Africii. Specia ocupă stepe aride, zone cu tufişuri din apropierea cursurilor cu apă mică, ruine şi câmpii uscate, cu stâncării. Cel mai apropiat areal de cuibărit pentru specie este în Orientul Mijlociu, în Siria, Egipt, dar unele exemplare pot ajunge accidental şi în Europa, precizează sursa citată. Specia a mai fost observată şi în alte ţări europene, precum Bulgaria, Ungaria, Germania, Franţa. Hrana este alcătuită de obicei din nevertebrate şi, ocazional, din seminţe.

[citeste si]

Este o specie migratoare, dar există şi zone unde populaţiile sunt sedentare. Laurenţiu Petrencu nu este la prima observaţie de specie nouă pentru fauna României. În 2010, a descoperit în Pădurea Babadag muscarul semigulerat (Ficedula semitoquata).

Lacul Techirghiol este unul dintre cele mai importante puncte pentru păsările din România. Aici au fost observate până acum 262 de specii, fără pietrarul de deşert, adică aproape 65% din avifauna României, a mai precizat SOR. Societatea Ornitologică Română este o organizaţie independentă implicată în protejarea păsărilor sălbatice şi a habitatelor lor în România de peste 25 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel