EXCLUSIV  Pieleanu, SONDAJ. Percepții asupra stării justiției. Studiu de caz București

Marius Pieleanu a dat publicității un raport de cercetare asupra percepției privind starea justiției. Acesta a fost realizat de SNSPA, departamentul de sociologie. DC News vă prezintă datele în exclusivitate.

(w670)

La întrebarea "Dvs personal sunteți mulțumit următoarele aspecte?", răspunsurile au arătat astfel:

funcționarea statului de drept: NU - 69%, DA - 31%

sistemul național de sănătate: NU - 79%, DA - 21%

sistemul național de educație: NU - 75%, DA - 25%

sistemul național de justiție: NU - 74%, DA - 26%.

Întrebați dacă sunt de acord cu amnistia faptelor penale care nu sunt grave, cu recuperarea integrală a prejudiciului, răspunsurile au arătat astfel:

DA - 67%

NU - 33%.

Întrebați dacă sunt de acord cu grațierea persoanelor care nu au comis fapte penale grave, răspunsurile au arătat astfel:

DA - 54%

NU - 46%.

O altă problemă pusă în dezbatere a fost: "În condiţiile în care puşcăriile sunt supraaglomerate şi din această cauză România este sancţionată financiar la nivel european pentru nerespectarea drepturilor omului, vă rugăm să ne spuneți dacă sunteți de acord sau nu cu următoarele soluții":

Executarea pedepselor pentru fapte penale care nu sunt grave la locul de muncă, la domiciliul condamnatului sau prin prestarea de muncă în folosul comunităţii. Oamenii au răspuns astfel: DA - 72%, NU - 28%.

În plus, 66% dintre persoane sunt de acord cu construcţia de noi puşcării la standarde europene, în timp ce 34% nu sunt de acord.

Cu afirmația "Actualele condiții de detenție din puşcării sunt meritate de condamnaţii penal şi nu trebuie îmbunătăţite", sunt de acord doar 39%, în timp ce 61% nu.

La întrebarea "Credeți că ar trebui dezincriminat abuzul în serviciu din partea funcţionarilor publici?", oamenii au răspuns astfel: DA - 33%, NU - 67%.

Întrebați "Din punctul dvs de vedere, pentru combaterea corupției, ar trebui să existe protocoale între DNA, SRI, Parchetul General și DIICOT?", răspunsurile au fost: DA - 71%, NU - 29%.

La întrebarea "În numele combaterii eficiente a corupţiei în României, credeți că în exercitarea activităților lor de serviciu următoarele instituții ale statului comit abuzuri?", răspunsurile au arătat conform imaginii de mai jos:

(w670)

Românii intervievați au cea mai mare încredere în următoarele instituții UE, CCR, ambasadele:

(w670)

La întrebarea "Credeți că Ordonanța de Urgenţă 13 avea ca obiectiv să salveze de condamnări penale anumiți politicieni?", oamenii au răspuns: DA - 76%, NU - 24%.

Întrebați "Sunteţi de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea?", oamenii au răspuns după cum urmează: DA - 39%, NU - 61%.

La întrebarea "Cât de importantă vi se pare lupta împotriva corupției din România?", românii au spus: 

 (w670)

44% dintre români consideră că înlăturarea generalului Florian Coldea de la conducerea SRI a fost un lucru bun pentru țară. 6% spun că a fost un lucru rău, în timp ce 50% nu se pot pronunța.

59% dintre respondenți consideră că este o idee bună organizarea unui referendum cu privire la continuarea luptei anticorupție, în timp ce 41% consideră că nu este o idee bună.

La întrebarea "În situația ipotetică în care dvs personal ați fi implicat(ă) într-un proces în instanțele din România, ați avea încredere că acesta va fi judecat corect?", 65% au zis nu, în timp ce 35% da.

Citiți AICI pe larg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel