Piele artificială, capabilă să simtă. Cercetătorii, inspiraţi de "Star Wars"

imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Cercetătorii au creat o piele artificială capabilă să simtă. Ei s-au inspirat din "Star Wars".

Cercetători din Singapore au dezvoltat o "piele electrică" despre care susţin că poate recrea simţul tactil, o inovaţie despre care speră că le va permite persoanelor care au proteze ale membrelor să detecteze obiecte şi să le simtă textura sau chiar temperatura şi durerea, transmite luni Reuters, scrie Agerpres. 

Dispozitivul, denumit ACES (acronimul de la Asynchronous Coded Electronic Skin), este compus din 100 de microsenzori şi are dimensiunea de aproximativ 1 cm2.

Procesează informațiile mai rapid



Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore susţin că ACES poate procesa informaţii mai rapid decât sistemul nervos uman şi că recunoaşte între 20 şi 30 de texturi diferite. De asemenea, acest sistem poate citi alfabetul Braille cu un nivel de acurateţe de 90%.

"De obicei oamenii trebuie să mângâie o suprafaţă pentru a-i simţi textura, dar în acest caz pielea ACES, după o singură atingere, poate detecta texturi diferite", conform coordonatorului echipei de cercetători, Benjamin Tee, care a mai adăugat că dispozitivul este dotat cu algoritmi AI de învăţare rapidă.

Demonstație făcută de cercetători 



O demonstraţie a arătat că dispozitivul poate detecta că o minge din cauciuc este moale, iar una din plastic solid este tare.

"Atunci când îţi pierzi simţul tactil, devii practic amorţit...iar persoanele cu proteze ale membrelor se confruntă cu această problemă", conform lui Tee. "Astfel, prin obţinerea unei versiuni artificiale de piele, pentru protezele lor, ei pot strânge o mână şi-i pot simţi căldura şi dacă are pielea fină, precum şi cât de tare strâng respectiva mână", a mai adăugat el.

Inspirat din "Star Wars"



Tee a explicat că acest concept a fost inspirat de o scenă din trilogia "Star Wars" în care personajul Luke Skywalker îşi pierde mâna dreaptă şi îi este înlocuită cu o proteză robotică, proteză ce identifică şi senzaţiile tactile.

Această tehnologie este încă în faza experimentală, însă este urmărită cu un interes deosebit, în special de către comunitatea medicală, conform lui Tee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel