Piaţa muncii îşi dă ultima suflare. Joburi care vor dispărea în curând, din cauza inteligenţei artificiale

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Motiv de îngrijorare pentru România. Inteligența artificială va lăsa o mulțime de oameni fără locuri de muncă. Așadar, nu doar joburile ce presupun muncă fizică vor fi scoase din grilă. 

Un expert în piața muncii, Cătălin Ghinănaru, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare, a dat un verdict dureros pentru români. Multe locuri de muncă vor dispărea foarte curând, scrie rfi.ro. Printre locurile de muncă care nu vor rezista în faţa provocărilor lumii moderne se numără cel de contabil, extrem de popular pe întreg mapamondul. De asemenea, vor dispărea și profesiile de tehnician de imprimare 3D, de consilier de cuplu sau de numerolog.

Vom fi înlocuiţi de roboţi?

„În Clasificarea Ocupațiilor din România care este gestionată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale există mii de ocupații introduse acolo în timp. Și care reflectă până la urmă schimbările care s-au produs pe piața românească a muncii. Tehnician de imprimare 3D arată apariția unei noi tehnologii, maturizarea ei pe piață. Și faptul că sigur această tehnologie produce și în România și va avea un impact semnificativ asupra tuturor proceselor de producție. De înțeles că ele sunt introduse acolo nu pentru că dorește ministerul. Ci pentru că există o cerință din partea pieței, ori se modifică conținutul ocupației, ceea ce este foarte important, pentru că în Clasificarea Ocupațiilor din România există și o descriere a ocupației. Nu e doar o ocupație care pune eticheta numerolog. Asta sare în ochi. Dar există o descriere a ocupaţiei respective”, a declarat specialistul pentru sursa citată.

Noua tehnologie ameninţă piaţa locurilor de muncă

Se anunță vremuri din ce în ce mai grele pentru români, avertizează Ghinăraru. „Dacă se produce o modificare a conținutului atunci la cererea agenților pieței, care sunt direct interesați de ocupația respectivă, indiferent care ar fi ea, apare o modificare de conținut. Au apărut foarte multe ocupații legate de noile tehnologii, de tehnologiile informațiilor și comunicațiilor." În plus, România va primi din ce în ce mai mulți cetățeni străini din Africa și Asia, dispuși să muncească mai mult și pentru mai puțini bani, a avertizat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel