Philip Alston (ONU) recomandă folosirea unor camere video în secţiile de poliţie

Raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Alston, a recomandat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa ONU, montarea unor camere video în secţiile de poliţie, inclusiv pentru a proteja autorităţile de acuzaţii nefondate.

În acest sens, el a precizat că, dintre cele peste 3.000 de plângeri depuse la adresa organelor de poliţie din România în perioada 2012-2014, un număr de 14 s-au soldat cu urmări judiciare, iar patru au dus la condamnări.

'Am recomandări privind instalarea unor camere video CCTV (closed circuit television cameras), folosirea unor înregistrări video individuale de la secţiile de poliţie. În multe ţări acest lucru se face în mod uzual pentru a proteja poliţia de acuzaţii nefondate. Poliţia susţine că cele mai multe dintre acuzaţiile care mi-au fost prezentate au fost false. Există o singură modalitate de a dovedi acest lucru', a spus oficialul, care a efectuat o vizită în ţara noastră în perioada 2-11 noiembrie.

Oficialul, care a întocmit un raport privind situaţia romilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a copiilor, a declarat că modul în care sunt tratate persoanele în secţiile de poliţie reprezintă, de asemenea, un indicator în ce priveşte respectarea drepturilor omului.

'În orice societate, nu doar în România, cei mai săraci dintre noi sunt trataţi mai degrabă diferit faţă de restul populaţiei, iar în România există multe alegaţii privind abuzuri ale poliţiei, destul de consistente, mai ales la adresa populaţiei de etnie romă, dar şi faţă de alte persoane nevoiaşe', a precizat el. A adăugat că nu are motive să se îndoiască de asigurările care i-au fost oferite din partea mai multor oficiali din Ministerul de Interne şi din Poliţie, conform cărora se doreşte eliminarea abuzurilor, dar a apreciat totodată că sistemul actual facilitează abuzurile.

'Practica potrivit căreia pot fi escortaţi la secţia de poliţie oameni pentru a le fi verificat actul de identitate este, pe hârtie, foarte rezonabilă. În practică, oferă oricărui ofiţer de poliţie posibilitatea de a hărţui orice cetăţean, după voie. Nu este un privilegiu reglementat eficient, deşi ar trebui să fie', a precizat Alston.

El a mai spus că, vizitând o secţie de poliţie, a remarcat că este notat momentul sosirii diverselor persoane, însă nu şi cel al plecării. A apreciat că acest lucru nu reprezintă o bună practică. Pe de altă parte, a apreciat că în cazul în care o persoană a fost supusă unui abuz din partea Poliţiei, e dificil să depună o plângere.

'Eu, personal, nu aş recurge aproape niciodată la aceste proceduri. Pentru început trebuie să anunţi un agent de poliţie superior în grad. Dacă ai fost bătut de un poliţist, nu vrei de obicei să fii bătut şi de un ofiţer de poliţie superior în grad, ceea ce se întâmplă în multe ţări din lume. Dacă nu îţi place asta, poţi să mergi la un procuror. Oamenii săraci, dezavantajaţi, care au fost bătuţi de un poliţist nu sunt în poziţia de a prezenta acest lucru unui procuror', a declarat raportorul special al ONU, citat de Agerpres.

El s-a mai întrebat de ce cazurile de vătămare corporală din Bucureşti pot fi constatate doar la Institutul de Medicină Legală, nu şi de către alţi doctori.

În cadrul conferinţei, Philip Alston a prezentat concluziile unui raport pe care l-a înaintat în această dimineaţa Guvernului român, la finalul unei vizite pe care a efectuat-o în ţara noastră în perioada 2-11 noiembrie. Concluziile şi recomandările complete vor fi prezentate în cadrul unui raport către Consiliul pentru Drepturile Omului în iunie 2016. Philip Alston (Australia) a preluat funcţia de raportor special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului în iunie 2014, în urma numirii sale de către Consiliul Drepturilor Omului. Este profesor de drept John Norton Pomeroy la New York University School of Law şi a ocupat în trecut diferite funcţii în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel