Petrom nu va exporta gazele de proveniență românească

main-conducte-gaze
main-conducte-gaze

Deşi de anul viitor Petrom ar putea exporta gaze de proveniență românească, asigurându-se atât suport legislativ, cât și suport legal, compania controlată de grupul austriac

Reprezentanţii OMV Petrom s-au angajat în faţa Guvernului României să nu exporte gaze naturale din producţia proprie, după ce preţul gazului va fi liberalizat, potrivit site-ului de specialitate economica.net. Promisiunea oficialilor companiei petroliere a fost făcută în cadrul discuţiilor ce au avut drept finalitate anularea obligaţiei anterioare a OMV Petrom de a importe gaze naturale pentru producţia de electricitate a propriei centrale electrice, recent construită la Brazi.

Conform aceluiași site de specialitate, reprezentanții OMV Petrom au confirmat că nu intenţionează a exporta gazele de proveniență românească în viitorul apropiat: “La acest moment nu există intenţii de a exporta gaze. Ne vom concentra asupra vânzarii de gaze în România, unde credem că există oportunităţi de piaţă, şi asupra optimizării lanţului valoric al gazelor", au declarat reprezentanții companiei.

Procesul de liberalizare a preţurilor la gaze va începe la finalul acestui an pentru producătorii de gaz și de la începutul anului viitor pentru consumatorii casnici. Din acel moment, producătorii de gaz vor putea vinde gazele la preţuri convenite prin acorduri libere, nu pe baza preţului stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aici incluzând și exporturile. Totuși, mai trebuie îndeplinită o condiţie tehnică: deşi conducta Szeged-Arad este deja în funcţiune, României nu-i este permis exportul, ci doar importul. Oficialii de la Bucureşti au spus că, din 2013, va fi posibil fluxul de gaze pe ambele sensuri, ceea ce face exportul posibil şi din punct de vedere tehnic, nu doar legal.

În aceste condiții, exportul indirect, realizat până în prezent prin intermediul unor producători de îngrășăminte, respectiv de electricitate, se va transforma într-un export fizic de gaze. Exportul de gaze ar constitui o sursă de profit pentru companii, fiindcă pot obţine pe pieţele de afară preţuri mult mai bune. Comparativ, în condiţiile în care preţul gazelor din producţia internă, impus de stat, este de circa 160 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, România importă aceeași cantitate de gaze de la Gazprom la un preţ mai mare cu 320 de dolari.

Pe marginea disputelor interne legate de valorificarea gazelor din producția internă dintre Guvern și companii, Comisia Europeană a declansat, pe 21 noiembrie 2012, procedura de infringement în cazul României. Aceasta are în vedere interdicția pusă de Guvern în decembrie 2011 companiilor OMV Petrom și Romgaz asupra exporturilor de gaze de proveniență românească. O scrisoare a fost trimisă pe această tema Guvernului de la București, Comisia Europeană așteptând un răspuns în decurs de două luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel