Petkov: Borisov ar trebui să se pensioneze, iar după reforma judiciară - să meargă la închisoare

Petkov: Borisov ar trebui să se pensioneze, iar după reforma judiciară - să meargă la închisoare - Foto Agerpres
Petkov: Borisov ar trebui să se pensioneze, iar după reforma judiciară - să meargă la închisoare - Foto Agerpres

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că Boiko Borisov trebuie să se pensioneze pentru că opreşte reformarea partidului GERB, iar după reforma judiciară - să meargă la închisoare.

"Liderul GERB, Boiko Borisov, trebuie să se pensioneze pentru că opreşte reformarea partidului. Nu există nicio modalitate de a face reformă judiciară cu el, pentru că, în cazul unui sistem funcţional, el trebuie să meargă la închisoare. A furat circa 3-4 miliarde de leva pe an. Un prim-ministru al unei ţări europene a declarat că Bulgaria nu este acceptată în Schengen din cauza lui".

Asta a declarat pentru Nova TV fostul premier bulgar Kiril Petkov, copreşedinte al formaţiunii Continuăm Schimbarea. El a subliniat că preşedintele Rumen Radev nu este un oponent politic al partidului.

El a adăugat că, dacă conexiunea de gaz cu Grecia nu va fi operaţională până la sfârşitul lunii august, va ieşi la protest, deoarece aceasta ar fi o acţiune deliberată a guvernului interimar.

Tendinţe faţă de forţele politice înainte de alegeri

Petkov a precizat din nou că nu intenţionează să coopereze cu GERB atâta timp cât Borisov este lider. La sfârşitul lunii iulie, predecesorul lui Petkov în calitate de prim-ministru a indicat şase priorităţi pentru următorul parlament, pentru care ar vota împreună cu alte forţe politice, dând ca exemplu voturile strânse pentru primele două, care, potrivit anchetelor sociologice, sunt Continuăm Schimbarea şi GERB. Petkov a explicat că nu există presiuni externe pentru o coaliţie euro-atlantică şi nu există nimeni care să influenţeze dorinţa formaţiunii Continuăm Schimbarea pentru ca traiectoria Bulgariei să se schimbe şi să înceteze furturile.

"GERB, dacă e condus de Borisov, nu poate atinge aceste obiective"

"GERB, dacă e condus de Borisov, nu poate atinge aceste obiective", a rezumat Petkov. Întrebat ce formaţiune preferă - cea care insistă pentru aprovizionarea cu gaz rusesc de la Gazprom - Partidul Socialist Bulgar (BSP), sau GERB -, el a subliniat că există diferenţe cu socialiştii pe multe probleme de politică externă, dar aceştia nu vor să schimbe cursul geopolitic al Bulgariei.

"BSP ascultă argumentele reale, deşi au alegători rusofili. Dacă trebuie să aleagă între siguranţaa gazelor şi ideologie, vor alege gazele. Dacă am în vedere "ascensiunea bulgară a formaţiunii Vâzrajdane/Renaşterea, ei vor să schimbe poziţia geopolitică. Îmi sună la fel. Vă puteţi imagina cât de înfricoşător este să părăsim Uniunea Europeană. Mie mi-e teamă de un astfel de referendum", a spus Petkov.

Legat de o eventuală prezentare la alegeri împreună cu Bulgaria Democrată, s-a afirmat încă o dată că cele două formaţiuni fac studii în care format vor avea şanse mai mari de a-şi asigura o majoritate de 121 de deputaţi în următorul parlament. Deocamdată, potrivit lui Petkov, cert este că vor guverna împreună după alegeri. Planul B a fost o coaliţie sterilă cu un cal troian precum Slavi Trifonov, a cărui formaţiune dorea să se fure fonduri. Petkov a spus că a fost surprins de ştirile venite în prima săptămână a guvernului interimar. Acesta nu percepe protestele care au început şi continuă astăzi, despre politica privind gazele a cabinetului, ca "pentru" şi "împotriva" preşedintelui Rumen Radev, ci cu scopul de a se face lucrurile potrivite pentru Bulgaria. El a subliniat că şeful statului nu este un adversar politic, întrucât nu va participa la alegeri, dar i-a recomandat ca retorica să se bazeze pe fapte.

"Dacă ratăm petrolierele americane, aş protesta împotriva acestei politici. Ar fi tragic să renunţăm la gazul lichefiat şi să plătim în ruble. Mi-ar fi teamă pentru iarnă", a spus Petkov, conform Dnevnik, citat de Rador.

Amintim faptul că fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a demisionat în luna aprilie de la conducerea guvernului său de coaliţie, aşa cum era de aşteptat, în urma alegerilor parlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel