Pesticid periculos, INTERZIS de Comisia Europeană

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Comisia Europeană a luat o decizie privind distribuirea unui pesticid extrem de periculos. Acesta a fost interzis. 

Comisia Europeană a decis, luni, să nu reînnoiască aprobarea pentru utilizarea unui pesticid care este dăunător pentru albine, interzicând astfel insecticidul thiacloprid produs de grupul german Bayer, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

"Există temeri legate de mediu privind folosirea acestui pesticid, în special în privinţa impactului său asupra pânzei freatice, dar şi asupra sănătăţii oamenilor", a afirmat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Acesta este cea de-al patrulea neonicotinoid, din cele cinci aprobate anterior pentru utilizare în UE, pentru care s-a decis din 2013 restricţionarea utilizării sau interzicerea, a precizat Comisia Europeană.

De când se aplică decizia

Statele membre UE vor retrage până la data de 3 august 2020 autorizaţiile pentru produsele fitosanitare care conţin tiaclopridă ca substanţă activă, orice perioadă de grație expirând la 3 februarie 2021. 

Cercetătorii susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

Ce spun studiile

Un studiu realizat în Canada a ajuns la concluzia că albinele lucrătoare expuse la neonicotinoide au avut o durată de viaţă mai scurtă, iar coloniile aveau un risc mai mare de a rămâne fără regine.

În Europa, oamenii de ştiinţă au declarat că expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din două dintre cele trei ţări incluse în cercetare şi a redus succesul reproductiv al celor sălbatice din toate cele trei state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel