Pesta rumegătoarelor mici. Autoritățile, puse la încercare

Pesta rumegătoarelor mici este preocuparea autorităților din întreaga țară în aceste zile.

Directori ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), preşedintele instituţiei, specialişti din toate direcţiile judeţene, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii ale statului, care au atribuţii în combaterea bolilor la animale, participă în perioada 1-2 noiembrie la un exerciţiu naţional de simulare pentru Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM), organizat în judeţul Dolj.

Acţiunea are loc în contextul epidemiologic actual, al răspândirii acestui tip de pestă în Bulgaria.

Scopul acestui exerciţiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru intervenţia în focarele de PRM la nivel local, viteza de reacţie şi capacitatea structurilor din cadrul DSVSA judeţene şi ale celor din cadrul celorlalte instituţii, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Este o boală virală gravă, care nu afectează omul

Potrivit sursei citate, programul instruirii pe tema Pestei Rumegătoarelor Mici vizează aspecte precum: informarea privind evoluţia focarelor în Bulgaria (inclusiv a zonelor aflate sub restricţie din cauza evoluţiei bolii), etiologia, etiopatologia, aspectele clinic şi anatomopatologice, legislaţia în vigoare, diagnostic şi Manualul Operaţional pentru intervenţia în focarele respective.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, ci doar rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav 

În cazul apariţiei bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.

ANSVSA precizează că, în România, nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

Prima măsură, izolarea animalelor bolnave

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează şi, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare, să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel