Peste 8.000 de permise de muncă pentru străini au fost date în primele cinci luni

Poliţiştii de imigrări au emis, în perioada ianuarie - mai, 8.749 de avize de muncă pentru cetăţeni străini, tendinţa de creştere a numărului acestor avize, continuând, în fiecare lună, de la începutul anului, informează un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Imigrări.

Potrivit sursei citate, dintre aceste avize, 7.649 au fost emise pentru lucrători permanenţi, 695 pentru detaşaţi, 234 pentru ICT şi 116 pentru înalţi calificaţi. "Cei mai mulţi străini sunt din Vietnam, Moldova, Turcia, Nepal şi au optat pentru municipiul Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov, Braşov şi Timiş", precizează comunicatul amintit.

Astfel, în primele cinci luni ale anului, IGI a gestionat 10.497 de cereri pentru emiterea avizelor în vederea angajării în muncă sau detaşării cetăţenilor străini în România. Dintre acestea, 8.749 au fost soluţionate pozitiv, 332 au fost respinse, iar 1426 sunt în curs de soluţionare. Cele mai multe avize solicitate de către angajatori sunt pentru lucrătorii permanenţi sau detaşaţi în sectoare de activitate din domeniul lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, restaurante, comerţ, construcţii de nave şi structuri plutitoare.

Cartea albastră a UE



"Se remarcă şi faptul că România devine atractivă şi pentru imigranţii cu înaltă calificare din ţări terţe, posesori de Carte albastră a UE. Cartea albastră a UE reprezintă permisul de şedere temporară ce urmăreşte să încurajeze imigrarea specialiştilor cu înaltă calificare din ţările terţe pentru a răspunde cererii de lucrători calificaţi în Uniunea Europeană", adaugă sursa menţionată.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe avize au fost emise de către structurile de imigrări din municipiul Bucureşti (2.667) şi judeţele Constanţa (999), Ilfov (912), Braşov (505) şi Timiş (355). De asemenea, străinii care aleg să muncească, în ţara noastră, sunt în general din Vietnam, Moldova, Nepal şi Turcia.

IGI aminteşte că, pentru anul 2019, a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă. Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare/detaşare obţinut de angajatori în condiţiile legii. Avizul de angajare se eliberează de către IGI, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite atât condiţiile generale, cât şi cele specifice, în funcţie de tipul de lucrător.

Vezi și: Forum de Afaceri România – Vietnam. Daraban (CCIR): De ce forța de muncă din Vietnam alege România


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel