Peste 6.000 de cadavre au fost descoperite în şase gropi comune în Burundi

Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Burundi a găsit peste 6.000 de cadavre în şase gropi comune din provincia Karusi (nord-est), cea mai mare astfel de descoperire după ce guvernul de la Gitega a lansat, în luna ianuarie, o campanie naţională de excavări, transmite sâmbătă Reuters.

Preşedintele comisiei, Pierre Claver Ndayicariye, a declarat vineri jurnaliştilor că au fost recuperate rămăşiţele pământeşti ale unui număr de 6.032 de victime, precum şi mii de gloanţe. Identificarea unora dintre victime a fost posibilă datorită ochelarilor, hainelor sau rozariilor acestora. Mica ţară est-africană face eforturi pentru a depăşi trecutul violent, marcat de război civil şi decenii de masacre, transmite Agerpres.

Populaţia din Burundi este divizată între grupurile etnice tutsi şi hutu. Războiul civil, încheiat în 2005 şi în care au murit 300.000 de persoane, a avut conotaţii etnice. Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a fost creată în 2014 pentru a ancheta atrocităţile comise începând din 1885 - când în Burundi au sosit străinii - până în 2008, când a fost implementat deplin un acord menită să pună capăt războiului civil.

Până în prezent, în Burundi au fost descoperite peste 4.000 de gropi comune şi identificate aproximativ 142.000 de victime ale violenţei. ONU a avertizat că abuzurile la adresa drepturilor omului s-ar putea înmulţi în Burundi înaintea alegerilor din mai acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel