Peste 40% din curentul electric consumat, astăzi, în România, asigurat din sursele eoliene

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Enrique)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Enrique)

Consumul de energie electrică al ţării a fost asigurat, în mare parte, din surse eoliene. 

Vântul puternic de duminică are şi beneficii. Consumul de energie electrică al ţării a fost asigurat, în mare parte, din surse eoliene.

Potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a Sistemului Energetic Naţional, peste 40% din producţia de energie a fost produsă eolian, 20% nuclear şi 13% hidro, scrie Rador.

Vezi și: De ce plătesc românii atât de mult pentru energie. Dumitru Costin: S-au închis 5600 MW și s-au pus în funcţiune 70. La ora asta puteam fi exportatori de energie

Soluție pentru economii de 90% la curent

Recent, vorbind despre criza din energie, europarlamentarul Eugen Tomac spunea că panourile fotovoltaice ar putea fi salvarea.

Ne lipseşte viziunea şi implementarea imediată a unor proiecte care ar aduce soluţii practice pentru milioane de cetăţeni. Nu înţeleg de ce şi la această oră, programul Casa Verde pe care România ar fi putut să-l utilizeze, aşa cum o face toată Europa, nu merge. S-au deschis uzine întregi, fabrici, care produc panouri fotovoltaice. Cea mai mare fabrică este în Italia, Sicilia. Deci există aici, în Europa, nu mai trebuie importate din China sau din alte state. Însă, din păcate, nu înţeleg raţionamentul pentru care actualul Cabinet, pur şi simplu, ignoră această chestiune care devine şi necesară şi extrem de practică pentru a putea reduce cu 90% facturile la energie", a spus Eugen Tomac.

Val Vâlcu a venit cu completări: "Noi suntem, la ora actuală, sub o armată de ocupație: funcţionarii. Din 1 200 000 de funcţionari, vreo 300 - 400 de mii ocupă postul degeaba. Toţi aceştia, ca să se justifice, cer hârtii. Se acoperă, împing către firme tot felul de solicitări şi dau greu avizele pentru că aşa s-au obişnuit... să depinzi de ei, să te rogi de ei, să te duci să deschizi uşa cu piciorul, cum se spunea pe vremuri, pentru că mâinile erau ocupate."

Eugen Tomac: Este foarte simplu să implementezi un asemenea proiect. Îţi faci o poză cu acoperişul casei astăzi şi apoi, încă una peste trei zile, după ce este instalat panoul fotovoltaic. Cu factura şi cu acea poză este suficient să te duci să te prezinţi pentru a fi decontată suma. Sigur că statul are şi alte instrumente prin care poate verifica. Dar asta este o soluţie în care cred şi care, din păcate, este tratată cu o indiferenţă incredibilă de către Cabinetul actual.

Val Vâlcu: Iată, mi-aţi dat o informaţie care mă întristează. Panourile fotovoltaice, în Europa, se construiesc de către italieni. Nu ştiu de ce nu s-au mobilizat în ţara noastră unde mâna de lucru ar fi mai ieftină. Se fac tot felul de cablaj auto, cutii de viteze, bănuiesc că nu-i o treabă atât de complicată să pui nişte folii de sticlă, în condiţiile în care piesele vin din altă parte. Dar... asta e situaţia. Salariul minim care vine acum de la Bruxelles ne ia şi acest avantaj competitiv.

Eugen Tomac: Din nefericire, milioane de cetăţeni români, oameni bine calificaţi, au ales să părăsească ţara şi o fac în continuare într-un număr foarte mare, tocmai pentru că salariile din alte state sunt mai atractive.

Panourile solare reprezintă una dintre cele mai eficiente și mai eco-friendly forme de energie regenerabilă de pe piață. De ce au devenit atât de populare? Răspunsul este cât se poate de simplu. Folosirea lor duce la reduceri semnificative ale facturilor la energie, banii economisiți putând fi folosiți pentru investiții ulterioare. Pentru a înțelege cum economisim bani folosind energia verde, este important să știm cum putem pune soarele să „muncească” pentru noi. Simplu spus, energia solară este energia captată de la soare. Aceasta este transformată prin intermediul sistemelor fotovoltaice în energie electrică, oferindu-ți independența energetică de care ai nevoie. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel