Natura se răzbună: Imagini șocante ale nepăsării. 250 de tone de deșeuri: 45 de tone de plastice!

Descriere foto:

Sute de tone de deșeuri, lemn și plastic în special, plutesc pe apele Lacului Izvorul Muntelui de Bicaz, aduse din aval de apele umflate în urma ploilor de la începutul lunii iulie. 

După viitura produsă în 30 iunie – 01 Iulie, apele mari ale râului Bistrița continuă să aducă importante cantități de deșeuri – în special plastic și resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui sau rămân în suspensie pe lac, se arată într-un comunicat de presă al Hidroelectrica, primit la redacție.

Conform documentului, Hidroelectrica estimează că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice și 10 tone de alte deșeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafața lacului) și se întreaptă în mod natural către frontul de retenție al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

VIDEO 1

 

 

Efort financiar

”Hidroelectrica face, încă de la începutul acestui an, eforturi susținute și constante pentru ecologizarea luciului de apă și a cuvetei lacului Izvorul Muntelui. În plus față de deșeurile acumulate pe lac după ultima viitură, societatea a mai colectat, pe propria cheltuială, începând cu primăvara acestui an 37 tone lemn, 15 tone PET-uri și 3 tone alte deșeuri. Poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare se ridică la suma de 861.000 lei fără TVA.” se mai arată în comunicat.

"Încă de la începutul anului am atras atenția tuturor autorităților competente asupra poluării grave din zona râului Bistrița. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acțiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiștii și riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autoritățile asistă. Nimeni nu ia măsurile ferme și normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovați de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deșeurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriașe pentru poluarea de care nu este responsabilă și, mai mult, este ținta presiunilor autorităților de mediu și locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plătește? După ultimele evenimente luăm serios în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanță, de la autorități. Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem și pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare.", a declarat Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica.

VIDEO 2

 

Notiificare de la prefectură

În comunicatul de presă se mai arată că ”în data de 21.06.2018, Hidroelectrica a obținut în instanță, anularea măsurilor impuse de Garda Naționala de Mediu - Comisariatul Județean Neamț, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016, respectiv: • îndepartarea tuturor deșeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016; • igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați. Hidroelectrica a recurs la soluționarea pe cale juridică a divergențelor cu Instituția Prefectului Jud. Neamț și Garda Națională de Mediu, după ce a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activității la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui. În prezent riscul de oprire a activității a fost suspendat.”

 

Vezi și: VIDEO Vaporaş în derivă pe lacul Izvorul Muntelui. Intervenţie ISUTe-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27