Peste 25.000 de persoane au ajuns la Mănăstirea Nicula pentru slujbele de Sfânta Maria

pelerinaj la manastirea Nicula
pelerinaj la manastirea Nicula

Peste 25.000 de persoane au ajuns, până duminică după-amiază, la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, pentru a asista la slujbele oficiate de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar credincioşii continuă să sosească. Slujbele "vor culmina" în noaptea de duminică spre luni, fiind oficiate de înalţi ierarhi.

"Duminică fiind ultima zi a postului şi, practic, ziua care ne desparte de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, practic în această seară (duminică seara - n.r.) slujbele vor culmina şi prin intensitatea lor şi prin varietatea lor liturgică, prin slujba Prohodului Adormirii Maicii Domnului, care se va oficia la ora 22.00, pe altarul de vară din apropierea bisericii vechi. Mai devreme, slujbele vor începe la ora 18.00 cu Vecernia şi Litia, unde vor oficia episcopii prezenţi la acest eveniment, în frunte cu IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Icoana Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi aşezată în acest altar, unde se va face şi slujba de a doua zi şi apoi va fi oficiată slujba Prohodului, o slujbă unică şi foarte frumoasă, cu multă dragoste cântată şi întâmpinată de credincioşi", a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Bogdan Ivanov, citat de Realitatea.

Conform sursei citate, în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 2.00, se va înconjura biserica, cu icoana Maicii Domnului, slujbele încheindu-se cu cuvântul de învăţătură al episcopului Lucian Mic, de la Caranşebeş, invitat special la acest moment.

Luni dimineaţă, Liturghia va începe la ora 9.00 şi va fi oficiată, pe altarul amenajat afară, de şase ierarhi, în frunte cu IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

"Prin tradiţie, acest pelerinaj se leagă de icoana Maicii Domnului, care a lăcrimat în urmă cu trei secole, o icoană care are o vechime şi o istorie care se identifică cu istoria ortodoxiei ardelene. A fost pictată în 1681 de preotul Luca din Iclod, a avut un traseu interesant, a stat 70 de ani îngropată, apoi în timpul comunismului originalul nu s-a păstrat în biserică, probabil şi pentru a evita un pelerinaj de amploare, care ar fi contravenit acelor vremuri, ea fiind practic readusă în locul de unde a plecat în 1993", a explicat Ivanov.

Conform sursei citate, mănăstirea de la Nicula este de departe locul celui mai mare pelerinaj dedicat acestei sărbători, şi datorită acestei icoane făcătoare de minuni, dar şi faptului că ardelenii au o evlavie deosebită faţă de Maica Domnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel