Peste 170.000 de oameni au ieşit în stradă la Madrid pentru a denunţa legea privind amnistia separatiştilor catalani / Video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Zeci de mii de spanioli au ieşit sâmbătă pe străzile din Madrid pentru a denunţa viitoarea lege privind amnistia pentru liderii şi militanţii catalani care a permis guvernului de stânga să obţină un nou mandat.



Circa 170.000 de persoane, potrivit prefecturii, s-au adunat în piaţa Cibeles, în jurul celebrei fântâni cu acelaşi nume, în plin centrul capitalei spaniole, pentru a răspunde la apelul la proteste al dreptei.

Participanţii au scandat "Sanchez, trădător", "Sanchez, fiu de târfă", "Sanchez, în închisoare!" sau "Catalonia este Spania", agitând drapeluri spaniole sau europene, distribuite de Partidul Popular European, formaţiunea politică paneuropeană din care face parte Partidul Popular.

"Ceea ce vrea Pedro Sanchez este să decupeze Spania în bucăţi", a declarat Maria Angeles Galan, o pensionară din Madrid de 65 de ani, "să avem Ţara Bascilor de o parte, Catalonia de cealaltă, şi să spunem că nu s-a întâmplat nimic şi că puţin contează judecătorii".

Clasat al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, în urma liderului drept Alberto Nunez Feijoo (PP), prim-ministrul socialist Pedro Sanchez, la putere din 2018, a reuşit să obţină voi un nou mandat în parlament după ce a negociat intens pentru a obţine susţinerea formaţiunilor regionaliste, între care partidele separatiste catalane.

În schimbul voturilor lor, indispensabile pentru formarea unei majorităţi, el a acceptat mai multe concesii, între care adoptarea viitoare a unei legi foarte polemice de amnistiere pentru liderii şi militanţii separatişti urmăriţi penal pentru implicarea în tentativele de secesiune ale Cataloniei din 2017.

Mariana, antreprenoare de 51 de ani, a venit special din Zaragoza pentru a protesta "împotriva amnistiei". "Cred că lupta începe acum şi pe termen lung. Trebuie ca asta să se ştie, este un mesaj trimis Europei", a spus ea, arătând drapelul european ţinut de partenerul ei.

Luis Garrido, un pensionar de 65 de ani venit din Guadalajara în regiunea Madrid, susţine că este "socialist dar nu sanchist".

Din punctul lui de vedere, prim-ministrul nu ar fi trebuit să accepte niciodată să primească un nou mandat "cu acest preţ". "Nu vreau ca Spania să se scufunde" şi să se evite ca "Spania să fie divizată în acest mod".

Mulţimea s-a adunat în jurul prânzului şi s-a dispersat în calm după discursurile susţinute de organizatori. De două săptămâni, manifestaţii au avut loc în fiecare seară în faţa sediului Partidului socialist din Madrid, unele dintre ele degenerând în violenţe care s-au soldat cu zeci de arestări.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel