Peste 160 de sate din Bulgaria, părăsite. Numărul lor, în creștere

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)

Tot mai multe sate din Bulgaria sunt părăsite. În peste 160 nu trăiește nici măcar un om.

În Bulgaria, există 592 de sate fără populaţie sau cu un număr de locuitori format dintr-o singură cifră, anunţă BTA, care citează date de la Registrul Naţional al Aşezărilor al Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele sunt de la sfârşitul lunii decembrie 2021, mai exact 31 decembrie. La aceeaşi dată, în Bulgaria există 5.257 de aşezări, dintre care 257 sunt oraşe, 4.998 sunt sate şi există două mănăstiri cu statut de aşezare - Klisur şi Rila. Satele fără populaţie sau cu un număr de locuitori format dintr-o singură cifră sunt cu 15 mai multe decât în anul precedent, 2020, arată datele.

Numărul total de localităţi în care locuiesc de la una până la maximum nouă persoane este de 425, iar 167 sunt cele în care nu există niciun rezident permanent. Satele fără populaţie cresc (cu trei), comparativ cu anul 2020. În Bulgaria, sunt exact 60 de sate cu un singur locuitor, scrie Rador. Doi oameni trăiesc în 54 de aşezări, iar trei oameni trăiesc în 50.

Cel mai mare număr de sate pustii, în Gabrovo

Regiunea Gabrovo are cel mai mare număr de sate pustii sau sate cu un număr de locuitori format dintr-o singură cifră - în total 163, sau cu 3 mai mult faţă de anul precedent. Există în total 349 de aşezări în această regiune, aşa că aproape jumătate dintre ele sunt fie nelocuite, fie au mai puţin de 10 locuitori.

Potrivit datelor INS, cel mai numeros este grupul de aşezări în care locuiesc între 101 şi 200 de persoane, acestea fiind în număr de 747. Urmează grupul de sate cu o populaţie cuprinsă între 201 şi 300 de persoane, mai exact 496 de aşezări.  Al treilea ca mărime este grupul de aşezări cu un număr cuprins între 301 şi 400 de locuitori, Bulgaria având astfel 408 sate.

La sfârşitul anului trecut, cel mai mare sat bulgăresc rămâne satul Lozen din regiunea Sofia, cu o populaţie de 6.142 de persoane, acelaşi număr de locuitori are şi oraşul Hisaria. De fapt, din punct de vedere al populaţiei, este mai mare decât 148 de oraşe, sau mai mult de jumătate din oraşele din Bulgaria. Este curios de observat că 2.561 de sate, sau mai mult de jumătate din ţară, sunt mai mari decât cel mai mic oraş din Bulgaria - Melnik, în care doar 171 de oameni erau înregistraţi la sfârşitul anului trecut. 

Citește și:

Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, important și pentru România, ar putea fi gata în jurul datei de 10-15 septembrie

Ministrul interimar al dezvoltării regionale şi lucrărilor publice din Bulgaria, Ivan Şişkov, care a inspectat şantierul de construcţie al interconectorului cu Grecia, a declarat că au fost făcute progrese privind proiectul.

Potrivit ministrului bulgar, este bine să fie menţinută permanent legătura cu constructorii, proiectanţii, supraveghetorii, astfel încât construcţia să fie finalizată cât mai rapid.

"Facem tot posibilul pentru a finaliza proiectul. Fiecare zi este preţioasă şi nu trebuie să o ratăm. Statul a devenit literalmente participant la construcţie. Vom depune toate eforturile pentru a finaliza proiectul", a adăugat ministrul Şişkov, menţionând, potrivit constructorilor, interconectorul cu Grecia va fi gata în jurul datei de 10-15 septembrie, transmite Novini, citată de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel