Peste 10.000 de oameni vor manifesta în Moldova pentru unirea cu România

moldova
moldova

Peste 10 000 de oameni şi-au anunţat prezenţa duminică la cea mai mare manifestaţie publică din ultimii ani din Republica Moldova pentru unirea cu România, potrivit unui comunicat de presă.

”Marşul Unirii a stârnit ample discuţii în societatea de peste Prut în ultimele trei săptămâni. Mai multe partide rusofone şi-au manifestat dorinţa de a interzice acţiunea, ameninţând cu violenţe.”, spun reprezentanții Platforma Civica Acțiunea 2012

Reprezentanţii Partidului „Patrioţii Moldovei” consideră că organizarea pe 16 septembrie în centrul Chişinăului a marşului unioniştilor va genera vărsări de sânge şi s-ar putea solda cu anexarea Republicii Moldova la România.

,,Suntem convinşi că Marşul Unirii va produce tulburări de masă şi victime, cu scopul lichidării statalităţii Republicii Moldova şi al anexării la România”, susţine vicepreşedintele acestei formaţiuni, Alexandr Dobrea.

Prim-ministrul Vlad Filat s-a declarat împotriva marşului.

„Recomand organizatorilor acestor acţiuni să renunţe la acestea, iar cetăţenilor să nu participe la ele şi să nu se lase folosiţi de inamici, indiferent de care parte sunt. Totodată, cer Ministerului Justiţiei să iniţieze o analiză amplă în vederea revizuirii legislaţiei în vigoare, astfel încât pe viitor să fie excluse acţiuni ce prejudiciază independenţa, suveranitatea şi caracterul unitar al statului”,a punctat Filat.

Pentru unirea cu România şi actiunea stradală de duminică s-au exprimat numeroşi oameni de cultură şi lideri de opinie de la Chişinău, precum  Eugen Doga, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, analiştii Nicolae Negru şi Petru Bogatu. Şi primarul Dorin Chirtoacă a promis că va fi alături de marşul unionist.

Marşul Unirii este organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, o coaliţie de peste 30 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, alte ţări europene şi din Statele Unite ale Americii, care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când partea de est a Moldovei, cunoscută sub numele de ,,Basarabia”, a fost anexată de către Imperiul Rus.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel