Pesta porcină. Petre Daea cere măsuri exigente

Mihai Ciobanu / 10 aug 2018 / 16:28 Salveaza PDF Comentarii
Petre Daea
Descriere foto: Petre Daea

Petre Daea a cerut autorităţilor locale exigenţă în măsurile de prevenire a răspândirii şi eradicarea pestei porcine.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea şi secretarul de stat Claudiu Sorin Roşu Mareş, au fost prezenţi vineri, la Zalău, la şedinţa Comitetului local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), unde au cerut autorităţilor locale exigenţă în măsurile de prevenire a răspândirii şi eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) la nivelul judeţului Sălaj, în condiţiile existenţei celor două focare confirmate la porci mistreţi. 

"Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a menţionat că este vorba de un virus greu de ţinut sub control şi că nu trebuie lăsat să se răspândească în ţară. El a cerut celor prezenţi să fie foarte exigenţi cu mişcarea animalelor şi cu intrările persoanelor în judeţ, verificându-se în special oamenii care circulă cu animale şi cu produse. Ministrul a reamintit celor prezenţi faptul că legislaţia a fost modificată, astfel încât să se acorde despăgubiri şi pentru porcii care nu sunt crotaliaţi", se arată într-o informare de presă a Instituţiei Prefectului. 

Daea a cerut măsuri drastice

Potrivit sursei citate, ministrul Daea a cerut proprietarilor de complexe de porci măsurile cele mai drastice cu putinţă privind protecţia fermelor, secretarul de stat menţionând, la rândul său, că prioritatea zero este ca boala să nu ajungă la aceste ferme. 

"În ceea ce priveşte prevenirea răspândirii bolii, Petre Daea a menţionat faptul că dezordinea poate fi un al treilea factor propagator, după om şi porcul mistreţ, foarte importantă fiind viteza de reacţie a centrelor locale de combatere a bolii. Acesta a cerut autorităţilor ca în cazul în care este nevoie să se solicite ajutorul Armatei, pentru ca orice focar apărut în gospodăriile populaţiei să fie eliminat într-o singură zi. Petre Daea a precizat că a venit la Zalău într-o vizită neanunţată, din nevoia de a comunica cu cei implicaţi în combaterea PPA, într-o situaţie dificilă, în care autorităţile trebuie să fiţi mobilizate şi pregătite", se mai arată în informarea menţionată. 

După întâlnire, ministrul Agriculturii a făcut o vizită în piaţa agro-alimentară din Zalău, unde a discutat cu producători locali şi comercianţi. Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26