Pesta porcină. Ioan Deneş, anunț important pentru crescătorii de animale

Bogdan Cotigă / 21 aug 2018 / 17:26 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

În judeţul Arad nu a fost semnalat până în prezent niciun caz de pestă porcină africană la mistreţii din fondurile de vânătoare, a anunţat marţi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Miinstrul a prezentat, într-o conferinţă de presă, la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi eradicarea acestei boli. 'Până la această dată, de pe cele 74 de fonduri de vânătoare din judeţul Arad au fost recoltate şi verificate 923 de capete de mistreţi, nefiind depistat niciun caz de pestă porcină africană. Fondul optim de vânătoare la mistreţ aprobat la nivelul judeţului Arad este de 2.027 capete, însă numărul acestora este în prezent, potrivit statisticilor, de 6.634 capete, număr care va trebui diminuat în viitorul imediat apropiat', a spus ministrul Ioan Deneş.

27.000 de mistreți trebuie omorâți

Ministrul a prezentat decizia luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cuprinsă în Hotărârea 3, document în care este prevăzut modul de acţiune pentru prevenirea extinderii pestei porcine, cât şi pe măsurile care trebuie luate în interiorul focarelor de boală, potrivit Directivei UE 60/2002 (articolele 15 şi 16). Demnitarul a făcut precizări referitoare la efectivul optim de porci mistreţi (animale sănătoase) care trebuie să fie în judeţ, cât şi la cotele de intervenţie, care trebuie recoltate, conform Ordinului de Ministru dat la începutul lunii august. 'Efectivul optim de mistreţi care trebuie să existe la nivel naţional a fost aprobat în anul 2004 şi este de 37.000 de mistreţi, însă din statistici se pare că numărul mistreţilor este la acest moment aproape dublu. Din acest motiv a fost aprobată o cotă de intervenţie de circa 27.000 de capete, acesta fiind numărul de exemplare de porci mistreţi care vor trebui recoltate conform Ordinului de Ministru dat la începutul lunii august', a precizat ministrul Ioan Deneş.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26