Pescador turcesc surprins la braconat în Marea Neagră, urmărit cu focuri de armă

Foruri de armă în Marea Neagră pentru oprirea unui pescador turcesc surprins la braconat, care nu a oprit  la avertismentele  Poliției de Frontieră.

UPDATE: Pescadorul turcesc interceptat miercuri dimineaţă în timp ce bracona pe Marea Neagră, de un echipaj al Grupului de Nave Constanţa, a ieşit, în jurul orei 14,00, în afara zonei economice exclusive a României, informează un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază de Garda de Coastă. Potrivit sursei citate, după interceptare, la circa 50 de mile maritime est de Portul Constanţa, nava MAI 1104 a continuat urmărirea pescadorului suspect, identificat miercuri dimineaţă, cu ajutorul sistemului SCOMAR, până la ieşirea din zona economică exclusivă a României.

'Pe timpul manevrelor de urmărire, membrii echipajului au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, somaţii şi utilizarea armamentului din dotare, însă echipajul navei turceşti nu s-au supus somaţiilor continuând deplasarea în viteză', se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Poliţiştii de frontieră susţin că, din cauza manevrelor bruşte ale pescadorului, pentru schimbare a cursului de deplasare, nu s-au putut efectua procedurile de abordaj, în siguranţă. 'Ca urmare a faptului că membrii echipajului pescadorului s-au poziţionat în dreptul motoarelor, a fost imposibilă deschiderea focului în plin asupra sistemului de propulsie al navei, fără a pune în pericol vieţile omeneşti. În aceste condiţii, în jurul orei 14,00, pescadorul clandestin a ieşit din zona economică exclusivă a României iar în conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, Garda de Coastă a informat autorităţile de frontieră din Bulgaria şi Turcia, privind identificarea navei suspecte şi luarea măsurilor legale', mai precizează comunicatul Gărzii de Coastă.

Știrea inițială:

În data de 11.04.2018, în jurul orei 07.00, în baza unei informaţii a lucrătorilor SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), nava MAI 1104 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 50 de mile marine est de localitatea Constanţa, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Ambarcaţiunea a fost identificată ca fiind un pescador, sub pavilion turcesc.

În urma somaţiilor poliţiştilor de frontieră pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale, pescadorul şi-a mărit viteza de deplasare, încercând să se îndepărteze de nava autorităţilor române.

Nava Poliţiei de Frontieră a pornit în urmărirea navei suspecte, folosindu-se mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze.

Echipajul poliției de frontieră a folosit gradual armamentul de la bordul navei P.F.R., în conformitate cu prevederile legale în vigoare, excutându-se serii de focuri de avertisment.

Totodată, în conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia despre activitatea în curs.

În continuare, se desfășoară misiuni specifice în vederea documentării întregii activități a pescadorului turcesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel