Peru: Vicepreşedinta Mercedes Araoz, numită preşedinte interimar de unii deputaţi ai opoziţiei, a demisionat

Vicepreşedinta peruană Mercedes Araoz a demisionat din această funcţie, precum şi din cea de preşedinte interimar în care tocmai fusese numită de o parte unii dintre legislatorii opoziţiei, relatează miercuri dpa, Reuters şi EFE.

"Sper ca demisia mea să ducă la organizarea de alegeri anticipate cât mai curând posibil, pentru binele ţării", a explicat Araoz marţi seara pe Twitter, după ce luni preşedintele Martin Vizcarra a dizolvat parlamentul controlat de opoziţie şi a convocat alegeri în ianuarie 2020, iar în reacţie un grup de deputaţi ai opoziţiei au votat în favoarea suspendării lui şi au numit-o pe Araoz la interimat.

Decizia lui Mercedez Araoz i-a luat pe mulţi prin surprindere. Proaspăt demisul preşedinte al legislativului, Pedro Olaeachea, acorda un interviu postului CNN Espanol când reporterul i-a citit scrisoarea de demisie, care a părut să-l lase pentru un moment fără cuvinte, notează Reuters.

Martin Vizcarra - care ameninţa de câteva luni cu dizolvarea legislativului dacă nu susţine reformele sale anticorupţie - şi-a continuat marţi activitatea la preşedinţie, analizând formarea unui nou guvern condus de actualul titular al Justiţiei, Vicente Zeballos, după demisia, luni, a lui Salvador del Solar, ca urmare a pierderii unui vot de încredere în parlament.

Între reformele dorite de Vizcarra se numără reglementarea finanţării campaniilor, renunţarea la imunitatea parlamentară şi interzicerea candidaturii la funcţii publice pentru persoanele care au suferit condamnări, reforme propuse anul trecut, pe fondul dezvăluirilor privind amploarea corupţiei în ramura judiciară şi susţinute de mare majoritate a peruanilor la un referendum organizat în decembrie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel