EXCLUSIV  Persoană cu DEFICIENȚĂ de auz, trimisă acasă de Ministerul Muncii. Cum s-a soluționat cazul

Ionica Tarău
Ionica Tarău

Ionica Tarău, interpret autorizat în limbaj mimico gestual, a venit cu precizări în cazul femeii cu deficiențe de auz care a fost trimisă acasă de Ministerul Muncii. Aceasta ne-a vorbit în exclusivitate despre soluționarea cazului. Iată ce a spus.

O femeie cu deficiențe de auz din județul Vrancea a ajuns la București și nu a reușit să se înțeleagă cu nimeni. În nicio instituție nu a găsit interpreți ai limbajului mimico-gestual pentru a o ajuta să se facă înțeleasă. Reprezentanții de la Ministerul Muncii au trimis-o acasă spunând că nu este treaba lor.

Cazul este legat de un divorț și un partaj și de faptul că a fost dată afară din casă. În ultima perioadă, a fost nevoită să locuiască în parcuri și în gară. În cazul divorțului, instanța de judecată nu i-a asigurat acces cu interpret al limbajului mimico-gestual, deși este persoana cu certificat de handicap de auz, DGASPC Vrancea nu are interpret. În ultimă instanță, a fost ajutată de Ionica Tarău, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual.

Am contactat-o pe Ionica Tarău pentru a ne oferi detalii privitoare la soluționarea cazului femeii cu deficiențe de auz care a rămasă fără locuință: 

„Cazul s-a soluționat temporar. Lista interpreţilor în limbaj mimico-gestual, tribunalul, judecătoria și notariatul lasă surzii pe drumuri. Despre asta e vorba. Surdul nu este nebun. Surdul nu vorbește, sau vorbește și nu aude, sau aude și nu vorbește.“

Femeia a avut trei tentative de suicid

„Era un caz pe care l-am consiliat o lună. A avut trei tentative de suicid. S-a rezolvat temporar, dar eu nu o văd o soluție decât pe 2-3 luni. DGASPC-ul nu are interpret, sunt județe unde nu există interpret în limbaj mimico-gestual. De acolo pornește problema. De la evaluarea copilului sau adultului cu handicap. O evaluare psihologică și încadrare în caz de handicap, fără comunicare, este zero.“

Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități a luat măsuri

„Președinta Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, Mădălina Turza, a fost informată de minister și au intervenit în județul Vrancea, doamna în cauză fiind cu multe probleme. Mă refer la cele legate de divorț, fostul soț i-a distrus toate bunurile și i le-a scos în stradă.

Ulterior, ea a fost evacuată de fostul soț. A făcut un șoc, neavând unde să meargă, dormea prin gară, prin parc, pe unde apuca și ieri a mers singură la minister. Văzând că nu se poate înțelege, m-a apelat prin video pe telefon. De fapt, ne amenința că se aruncă înaintea trenului.“

Ionica Tarău, interpret al limbajului mimico-gestual, a ajutat-o pe femeie

„Am decis să iau trenul și să merg cu ea unde dorește, numai să rezolv problema. Pe o anumită perioadă, doamna președintă a Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, Mădălina Turza, a găsit o soluție de urgență. Aceasta a fost de acord să-i găsească într-un centrul de primire în regim de urgență a victimelor violenței familiale, un apartament unde să locuiască temporar, să se poată îngriji de igiena ei și să poată găti, nu să mănânce covrigi prin gară sau prin parc.

Mâine o să merg la Focșani și iau legătura cu cei de acolo. Fără un interpret care să faciliteze aceste comunicări, rezultatul ar fi zero. S-a văzut la instanță că nu a avut interpret și există o hotărâre definitivă care nu mai poate fi atacată niciodată.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel