Percheziţii la galerii de artă din Bucureşti

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au efectuat percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane.

În perioada 24-26 februarie a.c., polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au desfășurat o acțiune în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, în prima zi a acțiunii, prin cooperare judiciară internațională, polițiștii au reușit să recupereze, de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

Ulterior, polițiștii au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.) și 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni).

[citeste si]

Bunurile de patrimoniu au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București.

De asemenea, au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

Urmărirea penală este efectuată de polițiștii din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcției de Investigații Criminale — Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

La acțiune au participat și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Alba, Hunedoara și Sibiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel