Anunțul DNA despre perchezițiile acasă la Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova și prim-vicepreședinte al PNL. Prima reacție a liberalului/ AUR îi cere demisia/ Reacția lui Klaus Iohannis

sursă foto: arhivă media DCNews
sursă foto: arhivă media DCNews

Mai multe percheziții ar avea loc, în această dimineață, acasă la președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova. 

UPDATE: Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a reacționat și el vizavi de situația lui Iulian Dumitrescu.

PNL are încredere în Justiţie şi va aplica statutul şi Codul etic ale partidului, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe, referitor la situaţia prim-vicepreşedintelui partidului Iulian Dumitrescu, vizat de percheziţii DNA, menţionând că, în cazul membrilor din conducere, există situaţii în care suspendarea din funcţie "se aplică practic de drept".

"În astfel de situaţii prevederile statutare, dar şi cele din Codul etic al Partidului Naţional Liberal spun foarte clar ce e de făcut, dar este absolut necesar să evaluăm această situaţie în funcţie de poziţiile oficiale şi de evoluţiile viitoare din zona Justiţiei, din zona Parchetului. Noi susţinem şi avem încredere în Justiţia din România. Tot timpul am făcut acest lucru, ca de fiecare dată suntem de partea aplicării legii. Nu interferăm în niciun fel în actul de Justiţie, în funcţie de ce se va transmite în mod oficial de la Parchet, aplicarea statutului şi a Codului etic ne va spune în ce situaţie ne găsim. Vă pot confirma faptul că, în cazul membrilor care ocupă funcţii de conducere în interiorul partidului, există situaţii în care suspendarea din funcţie se aplică practic de drept, dar să avem o comunicare oficială din partea Justiţiei şi să putem face precizări cât se poate de clare", a explicat Stroe, pentru Agerpres

El a adăugat că liberalii nu au comentat niciodată deciziile Justiţiei.

"Niciodată nu am comentat deciziile Justiţiei, niciodată nu am pichetat sediile DNA, cum alte partide au făcut-o - ultimul a fost chiar USR, când Vlad Voiculescu a fost acuzat oficial - nu vom aveam nici de data aceasta un comportament ostil instituţiilor statului", a transmis purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat dacă Iulian Dumitrescu ar putea fi suspendat din funcţiile din partid în cazul în care începe urmărirea penală la adresa lui, Stroe a precizat: "Sunt mai multe tipuri. De regulă, am mai avut o situaţie similară, poziţia este exprimată chiar de cel care este în cauză, de renunţare până la lămurirea situaţiei".

"Am avut chiar candidaţi la Primărie, am avut chiar situaţii în care oamenii au renunţat pur şi simplu la calitatea de membru până la lămurirea situaţiei, dar hai să vedem reacţiile oficiale şi apoi putem trage şi concluziile", a completat Ionuţ Stroe.

UPDATE: Comunicatul DNA: 

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, săvârșite în perioada 2020 - prezent, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În cursul zilei de 01 februarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

UPDATE: Și președintele Klaus Iohannis a reacționat: ”Nu cred că afectează semnificativ PNL. Aceste chestiuni nu se îndreaptă - cel puțin din câte am înțeles din știri - spre activitatea politică, ci spre cea economică și aici fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat de procurori. Nu-mi imaginez că o astfel de acțiune va avea o implicare politică semnificativă. Sigur, vor fi unii care vor încerca să facă legături, dar să admitem că procurorii au tot dreptul să verifice persoane și politice dacă apar semnale clare”. 

UPDATE: AUR solicită demisia de urgență lui Iulian Dumitrescu din funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova, conform unui comunicat de presă. ”Cazul baronului PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, reprezintă imaginea perfectă a unui sistem corupt pe care l-au creat și moșit liberalii și social-democrații în decursul a 34 de ani.” consideră reprezentanții AUR. 

”Cu cât ești mai penal, mai arogant față de lege și societate, cu cât transformi instituția publică și banul public în moșie proprie, cu atât ești mai bun pentru administrația locală și județeană pentru PNL. În acest tablou se încadrează și baronul de Prahova al PNL, Iulian Dumitrescu, cel care, potrivit presei, plătește o chirie lunară de 6000 de euro pentru un apartament de 800 de mp în cartierul de lux Stejarii din nordul Capitalei, iar soția acestuia conduce un Lamborghini Urus de 250.000 de dolari. Totul să înțelegem că din banii de președinte al Consiliului Județean!?

Solicităm atât PNL, cât și PSD, delimitarea fără ezitare de faptele de corupție ale unui reprezentant al coaliției de guvernare, iar baronului Iulian Dumitrescu îi solicităm de urgență demisia din funcția pe care o deține. Un personaj suspectat pentru fapte de corupție, pentru luare de mită, nu are ce să caute în funcția publică pe care o deține și nu mai poate fi parte a deciziei la nivelul administrației județene prahovene” mai arată comunicatul citat. 

UPDATE: "În urma speculaţiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări. Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie.  Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns", a scris Iulian Dumitrescu pe Facebook.

___________________________________________________

Procurorii DNA ar face percheziții, în aceste momente la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, conform unor surse judiciare. Vizate ar fi și rude ale acestuia. 

Dosarul ar viza săvârşirea mai multor fapte de corupţie. 

Revenim cu amănunte de îndată ce procurorii DNA transmit comunicatul oficial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel