Penuria de medicamente din Liban este o condamnare la moarte pentru bolnavii cronici

Pexels / Penuria de medicamente din Liban este o condamnare la moarte pentru bolnavii cronici
Pexels / Penuria de medicamente din Liban este o condamnare la moarte pentru bolnavii cronici

Criza economică, socială și energetică din Liban a dus la o penurie de medicamente, lăsând mulți bolnavi cronici fără soluția la problemele lor de sănătate. 

Criza economică a Libanului a fost determinată de epuizarea rapidă a finanțelor publice, exacerbată de ceea ce Banca Mondială spune că a fost o gestiune greșită și „deliberată” a crizei din partea elitei conducătoare, relatează CNN. Dar acumularea forțată de bunuri esențiale a dus la o lovitură și mai mare pentru economie.

Premierul libanez Najib Mikati a declarat luna trecută că antreprenorii și „oamenii corupți” au reținut publicului 74% din bunurile subvenționate ale țării - combustibil, medicamente, alimente și preparate pentru bebeluși - în ultimul an. Estimativ, bunurile reprezintă aproximativ 7,4 miliarde de dolari din cele 10 miliarde de dolari, spune Mikati, pe care statul i-a cheltuit pentru subvenții într-un an.

Penurie de medicamente și combustibil

Datele despre importuri din declarațiile Băncii Centrale și zeci de interviuri cu farmaciști, medici, pacienți și lucrători medicali efectuate de CNN indică o creștere a unor bunuri subvenționate care au ajuns în Liban în prima jumătate a anului 2021, când mulți părinți se luptau să-și hrănească bebelușii, bolnavii de cancer nu aveau medicamentele salvatoare și epuizarea motorinei a făcut ca sute de afaceri să se închidă temporar.

La 14 august, armata libaneză a confiscat o încărcătură cu combustibil de la un contrabandist din Tleil, la 110 km de Beirut. În primele ore ale zilei următoare, trupele au încercat să distribuie motorina la zeci de localnici disperați să alimenteze generatoarele care susțin casele familiilor lor. Tot atunci tancul a explodat, omorând cel puțin 31 de persoane și lăsând peste 79 de răniți.

Răniți trimiși în străinătate și medicamente ascunse

Câțiva dintre răniți au fost transportați în străinătate pentru tratament, un alt semn al nivelului scăzut de trai în Liban, de zeci de ani capitala medicală a Orientului Mijlociu. Nu toți au avut această șansă.

La câteva zile de la explozie, ministerul sănătății din Liban a dezvăluit că mai mult de 6.800 de fiole cu medicamentele lipsă - printre care și albumina - au fost găsite într-un depozit din Beirut, îngrămădite cu alte medicamente. Albumina este un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a trata arsurile severe și pentru a reține lichidele pierdute, despre care medicii CNN au spus că este esențial pentru scăderea ratelor de morbiditate. Descoperirea stocului de albumină, într-un cartier bogat din Beirut, a avut loc în timpul raidurilor ministerului sănătății asupra a peste 10 unități de depozitare - despre care ministerul a spus că aparțineau în mare parte importatorilor și farmaciștilor - în care au fost ascunse cantități uriașe de medicamente acumulate și preparate pentru copii.

„Am găsit toate tipurile de medicamente și formule pentru bebeluși pe care le căutam”, a declarat pentru CNN atunci un oficial al Ministerului Sănătății care a participat la raidurile în depozite și care a cerut să nu fie numit.

Noul guvern păstrează tăcerea

Medicația și laptele praf confiscat în raiduri au fost distribuite de atunci spitalelor și altor persoane care au nevoie, a declarat ministerul sănătății. Ministerul Sănătății spune că mai mulți proprietari de depozite care au ascuns medicamente au fost arestați, iar dovezile adunate în raiduri au fost transmise justiției din Liban.

Raidurile au încetat de când s-a format un nou guvern la începutul lunii septembrie. Noul ministru al sănătății din țară, Firass Abiad, nu a răspuns la cererile repetate ale CNN pentru comentarii cu privire la măsurile aplicate depozitelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel