"Pentru moment, Putin rezistă". Cele trei metode prin care ar putea fi înlăturat de la Kremlin

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Rămânerea lui Vladimir Putin la conducerea Federaţiei Ruse este din nou un subiect internaţional, după ce în ultima vreme armata Rusiei a pierdut teren în Ucraina. 

Controlul lui Vladimir Putin asupra puterii în Rusia rămâne ferm, în ciuda eşecurilor militare din Ucraina, a unei mobilizări ratate şi a luptelor politice interne, au declarat opt surse bine informate, dar unele au spus că acest lucru s-ar putea schimba rapid dacă se anunţă o înfrângere totală, scrie Rador.

"Pentru moment, Putin rezistă"

Cele mai multe dintre surse au spus că preşedintele rus se află într-una dintre cele mai dificile situaţii din ultimele două decenii petrecute la putere din cauza situaţiei din Ucraina, unde forţele sale invadatoare au fost împinse înapoi pe alocuri de un Kiev înarmat de Occident.

Dar sursele, inclusiv actuali şi foşti diplomaţi şi oficiali guvernamentali occidentali, au declarat că nu a fost evidentă nicio ameninţare iminentă din partea cercului intim al lui Vladimir Putin, a armatei sau a serviciilor de informaţii. "Pentru moment, Putin rezistă", a declarat Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia.

El a spus că, în opinia sa, liderul rus speră să negocieze în privinţa Ucrainei, probabil cu americanii, şi speră că norocul în declin al Moscovei pe câmpul de luptă se va redresa în ciuda a ceea ce Occidentul spune că este o lipsă de personal, de echipamente şi chiar de rachete.

Situaţie unică pentru Putin, în ultimii 23 de ani

Aflat la putere din 1999, Vladimir Putin a trecut prin numeroase crize interne şi războaie şi a înfruntat de mai multe ori ample proteste de stradă, înainte de a scoate efectiv în afara legii orice opoziţie reală. Cu toate acestea, "operaţiunea militară specială" pe care Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, o desfăşoară în Ucraina începând cu 24 februarie, a creat cea mai tensionată confruntare Est-Vest de la criza rachetelor cubaneze din 1962 şi a declanşat cele mai dure sancţiuni occidentale împotriva Rusiei din toate timpurile.

Armata sa a suferit retrageri umilitoare, precum şi pierderi uriaşe, iar sute de mii de ruşi au fugit în străinătate pentru a evita lupta. Vladimir Putin s-a angajat, de asemenea, în raiduri nucleare tip demonstraţie de forţă, ceea ce unii interpretează ca fiind un semn de disperare.

Unii aliaţi - de la "soldatul de rând al lui Putin", aşa cum se autointitulează liderul din Cecenia, susţinut de Kremlin, până la "bucătarul lui Putin", porecla şefului unui grup de mercenari cândva obscur - i-au acuzat pe şefii militari că au gestionat greşit războiul.

Anthony Brenton, care a avut interacţiuni cu Vladimir Putin în timpul celui de-al doilea mandat al acestuia, a declarat că nu a existat nicio critică publică la adresa sa din partea elitei politice sau de afaceri, sau vreun semn de mişcare împotriva sa, dar acest lucru ar putea să nu dureze.

Dacă se constată că ei continuă să se retragă în primăvară, în martie/aprilie anul viitor, atunci instinctul meu este că în acel moment lucrurile devin cu adevărat problematice pentru Putin - nu la nivel popular, ci la nivelul elitei. Protestele împotriva mobilizării din partea rudelor, jurământul Ucrainei de a nu trata cu Vladimir Putin şi o afirmaţie aparent nescrisă şi retrasă rapid a preşedintelui american, Joe Biden, potrivit căreia lui Putin nu trebuie să i se permită să rămână la putere, au alimentat speculaţiile cu privire la viitorul său. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că un raport al Washington Post din această lună, potrivit căruia un membru al cercului intim al lui Putin l-ar fi confruntat pe acesta în legătură cu războiul, este "absolut neadevărat", dar a spus că există o dezbatere politică sinceră.

Peskov, mesaj clar

"Există argumente de lucru: despre economie, despre desfăşurarea operaţiunii militare, nu este un semn al vreunei diviziuni", a declarat Dimitri Peskov reporterilor. Kremlinul susţine că Vladimir Putin este susţinut de o majoritate covârşitoare a ruşilor şi a obţinut o victorie zdrobitoare la realegerea în 2018.

Un oficial occidental de rang înalt care urmăreşte îndeaproape situaţia şi care a refuzat să fie numit din cauza sensibilităţii subiectului, a declarat că până în prezent nu au existat dezertări majore. Au existat, însă, semne de lupte interne, plângeri şi o lentoare a procesului de luare a deciziilor, a spus oficialul, "dar nu există semne că a pierdut controlul", a adăugat acesta.

Un oficial american, care a refuzat să fie numit din acelaşi motiv, a declarat că Washingtonul şi aliaţii săi au presupus că poziţia lui Vladimir Putin este sigură. Cu servicii de informaţii puternice care susţin un sistem politic încadrat de loialişti atent supravegheaţi, ar fi dificil şi periculos pentru oricine să acţioneze împotriva lui. Andrew Weiss, specialist la Carnegie Endowment, a declarat că, deşi "totul este posibil" în Rusia, opinia publică este mai puţin importantă acolo decât în Occident, oponenţii reali au fugit sau au fost închişi, iar Putin a fost înconjurat de loialişti.

"Arătaţi-mi persoana care va vorbi în biroul lui Putin şi îi va spune că este terminat. Cine ar avea îndrăzneala să facă asta?", a declarat Weiss, care a avut diverse roluri politice în cadrul Consiliului de Securitate Naţională al SUA şi a scris şi o carte despre Putin.

Cum ar putea fi înlăturat Putin

Liderul rus ar putea fi răsturnat printr-o lovitură de palat, o rebeliune a elitelor sau o "furtună a Bastiliei" de la bază, a spus el, menţionând totodată că liderul irakian Saddam Hussein a condus timp de mai bine de un deceniu după ce invazia sa din 1990 în Kuweit a fost zădărnicită.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea firmei de analiză R.Politik, a declarat că Vladimir Putin ar avea probleme dacă ar rămâne fără opţiuni de escaladare a conflictului. În acest caz, elita ar încerca să îl convingă pe Putin să se retragă, a subliniat ea, adăugând că nu există încă semne de lovituri de stat de genul celor care l-au destituit pe liderul sovietic Nikita Hruşciov în 1964 sau care l-au vizat pe Mihail Gorbaciov în august 1991.

"Dacă este capabil să... îşi îndeplinească obligaţiile nespuse în faţa elitei şi a populaţiei - stabilitate, pace, pensii şi salarii - atunci nimic nu îl va ameninţa", a spus Stanovaia. "Dar dacă... armata rusă este împinsă înapoi la vechile graniţe ale Rusiei de dinainte de anexare, dacă armata ucraineană trece mai departe la ofensivă... şi dacă bugetul nu poate face faţă şi există întârzieri la pensii... elita se va mobiliza treptat".

Deşi sondajele de opinie din Rusia arată o anxietate publică în creştere, o sursă diplomatică franceză a declarat că, în opinia sa, crede că Vladimir Putin, care domină influenţa mass-media de stat, şi-ar putea menţine controlul.

"Să nu uităm că frica domneşte", a spus sursa.

"Cred în continuare că majoritatea ruşilor îl vor susţine pe Putin, indiferent ce va decide", a comentat sursa. Un oficial european de rang înalt a declarat că Vladimir Putin ar trebui să piardă războiul în mod demonstrativ pentru a fi înlăturat. Dacă şi când va veni acel moment, a declarat fostul ambasador britanic Brenton, este puţin probabil ca succesorul său să fie un prieten al Occidentului. "Oamenii care vor lua deciziile sunt securişti duri. Nu vom avea un liberal drăguţ".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel