Pentagonul începe un turneu asiatic împotriva Chinei. Care este scopul SUA

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că se deplasează în Asia pentru a discuta cu aliaţii SUA despre modalităţile de consolidare a cooperării militare în regiune pentru a crea o "descurajare credibilă" împotriva Chinei.

Lloyd Austin a început acest turneu asiatic care va dura o săptămână în Hawaii, sediul comandamentului militar american pentru regiunea indo-pacifică (Indopacom). Următoarele opriri vor fi la Tokyo, Seul şi New Delhi, relatează Agerpres. Acesta este primul turneu în străinătate al şefului Pentagonului după preluarea mandatului apărării pe 22 ianuarie.

"Este o chestiune de alianţe şi parteneriate", a declarat Austin reporterilor care îl însoţesc în acest turneu.

"Este vorba, de asemenea, de consolidarea capacităţilor noastre" a adăugat el, atrăgând atenţia asupra faptului că în timp ce SUA se concentrează asupra luptei antijihadiste din Orientul Mijlociu, China îşi modernizează armată într-un ritm susţinut.

"Avantajul nostru competitiv s-a erodat", a remarcat şeful Pentagonului."Avem în continuare un avantaj, dar îl vom întări".

"Scopul nostru este să ne asigurăm că avem capacităţile, planurile şi conceptele operaţionale pentru a putea opune o descurajare credibilă Chinei sau oricui doreşte să atace SUA.", a adăugat el.

Discuții cu omologii japonezi şi sud-coreeni


La Tokyo şi Seul, secretarului apărării i se va alătura şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pentru discuţii cu omologii japonezi şi sud-coreeni.

"Ceea ce vreau să fac eu şi secretarul de stat este să începem să întărim aceste alianţe. Să-i ascultăm, să învăţăm, să le înţelegem punctul de vedere (...) cu scopul de a coopera pentru a ne asigura că întărim stabilitatea regională", a mai declarat Lloyd Austin.

Acest turneu în Asia urmează unui summit fără precedent al QUAD (SUA, Australia, India şi Japonia), alianţă informală născută în anii 2000 cu scopul de a contrabalansa creşterea influenţei Chinei. Totodată, acest turneu precede prima întâlnire, pe 18 martie, la Anchorage (Alaska), a secretarului de stat Antony Blinken şi a lui Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Biden, cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel