Pensii, vârstă de pensionare, stimulent părinți. Raluca Turcan, declarațiile zilei

Raluca Turcan
Raluca Turcan

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a făcut precizări importante pentru români, legate de pensii, vârsta de pensionare, dar și un stimulent de reinserție pentru părinții care se întorc mai repede la muncă.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a susţinut, joi, 11 martie, o conferinţă de presă referitoare la măsurile privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Ministrul a anunțat lansarea în dezbatere a proiectului de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Acesta va interzice cumului pensiei cu salariul în sistemul public, dar vor exista și excepții. Potrivit ministrului Muncii, proiectul va fi prezentat, după dezbaterea publică, în ședință de Guvern pentru aprobare.

„O serie de măsuri active care să sprijine angajații și angajatorii. Astăzi, am finalizat și vom propune în transparență decizională două astfel de acte normative. Un proiect de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare și care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la vârsta de 70 ani. De asemenea, un proiect de ordonanță de urgență prin care modificăm cadrul legal pentru concediul și indemnizația lunară de creștere a copiilor, în sensul în care creștem stimulul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de șase luni”, a spus Raluca Turcan.

„Stimulentul de reinserție va ajunge la 1.500 lei, față de 650 lei cât era acum”, a declarat ministrul.

Raluca Turcan a anunțat că persoanele care au optat pentru continuarea activității pot reveni asupra deciziei

„Legal, rămâne posibilitatea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire. Dacă o persoană a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă, din motive obiective sau subiective, dorește să revină asupra deciziei și să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta. Persoana care continuă activitatea poate să solicite recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare și anuale”, a explicat ministrul Muncii. 

„Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani, este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare”, a mai precizat ministrul Muncii.

De asemenea, a precizat că, în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului.

„Pentru sectorul public, continuarea activității se realizează în baza aceluiași contract de muncă sau raport de serviciu. De asemenea, tot în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului”, a zis Turcan. 

„Opțiunea continuării activității după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecință suspendarea plății pensiei și este o măsură de echitate socială și juridică”, a mai spus Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel