Pensie de urmaș pentru copiii medicilor care au murit având coronavirus

Oamenii s-au întrebat dacă urmașii cadrelor medicale decedate din cauza Covid-19 vor primi pensie de urmaș.

Oamenii s-au întrebat dacă urmașii cadrelor medicale decedate din cauza Covid-19 vor primi pensie de urmaș.

Senatul a adoptat în unanimitate, în ședința plenului din 8 aprilie, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă a unor parlamentari PSD care prevede acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu noul coronavirus, arată Agerpres.

130 de voturi pentru

Senatorii s-au exprimat, într-o ședință desfășurată prin mijloace electronice, prin 130 de voturi pentru.

Potrivit proiectului pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie".

Ce se arată în propunerea legislativă

„Urmașii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaș, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș menționată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau în alte rețele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister", se arată în propunerea legislativă adoptată miercuri de Senat.

Alte beneficii

De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmașii personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

„În semn de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătății", se mai arată în proiect.

Propunerea legislativă va fi dezbătută și în Camera Deputaților, care este for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel