PE şi preşedinţia Consiliului UE au convenit provizoriu să nu accepte documentele de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia

PE şi preşedinţia Consiliului UE au convenit provizoriu să nu accepte documentele de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia
PE şi preşedinţia Consiliului UE au convenit provizoriu să nu accepte documentele de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns joi la un acord provizoriu cu privire la o decizie privind neacceptarea documentelor de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia.

Textul asupra căruia s-a convenit face obiectul aprobării de către Consiliul UE şi Parlamentul European, înainte de a trece prin procedura de adoptare formală.

Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la practica Rusiei de a elibera paşapoarte internaţionale ruseşti rezidenţilor din regiunile ocupate. Totodată, această decizie vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008.

Documentele de călătorie ruseşti care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reşedinţa în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obţinerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spaţiului Schengen.

Statele membre ale UE nu recunosc documentele de călătorie ruseşti eliberate în aceste regiuni sau sunt pe cale de a nu le recunoaşte.

Această decizie urmăreşte să instituie o abordare comună, să asigure buna funcţionare a politicii privind frontierele externe şi a politicii comune a vizelor şi să garanteze securitatea statelor membre ale UE, scrie Agepres.

Vezi și - Retragerea trupelor ruse din Herson, o capcană? Generalul Dan Grecu: O înfrângere umilitoare pentru strategia lui Putin

Generalul Dan Grecu, expert militar, a vorbit despre retragerea trupelor ruse din Herson.

Generalul Dan Grecu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă retragerea trupelor ruse din Herson este, de fapt, o capcană, așa cum spun unii analiști.

"Putem discuta despre toate aceste aspecte, dar în primul rând trebuie să spunem că este o înfrângere umilitoare pentru strategia președintelui rus Vladimir Putin această acțiune. Părăsind un teritoriu cucerit în șase zile, că atât a durat cucerirea capitalei oblastului Herson și după cum vedeți nici măcar nu se pomenește numele său aici, anunțul fiind făcut de către ministrul Apărării, de către Șoigu, cu efectele care vor urma asupra moralului trupelor. Din punct de vedere militar, acțiunea are logică și este o acțiune, pot să spun, chiar corectă, pentru că în condițiile în care rușii nu-și mai puteau aproviziona forțele, amândouă trecerile permanente fiind avariate, logistica lor nu putea să funcționeze, mai ales în perioada asta grea.

Generalul Dan Grecu: Pentru armata ucraineană este o cucerire

Pe deasupra, de la un front cu formă relativ circulară, semicirculară, cum era frontul rus în Herson pe malul drept al râului Nipru, acum se vor retrage să organizeze apărarea de-a lungul râului, ceea ce în mod clar îi va favoriza pentru că Nipru este un obstacol important și, pe de altă parte, le va asigura și o resursă, o rezervă de personal, pentru că acolo se discută despre vreo 40 de mii de oameni care au fost în acel cap de pod și în orașul Herson, care pot fi folosiți fie pentru a întări apărarea, fie pentru a-i opri în această zonă sau în alte zone.

De partea cealaltă, ucrainenii au dreptate să fie precauți și am văzut și în discursurile consilierului Podolyak, cât și președintele Zelenski, s-au referit de câteva ori la această nevoie de precauție. Pentru armata ucraineană este însă, atât moral, cât și tactic, este o cucerire, chiar dacă rușii se vor retrage integral, deși ar fi cam una dintre primele retrageri de bună voie ale rușilor pentru o anumită zonă din invazia lor militară", a declarat Dan Grecu. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel