Pe ce a MIZAT Putin când a invadat Ucraina. Ce arată informațiile, unde se va opri. Ciucă: Degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică. Cel mai bun RĂSPUNS

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre războiul din Ucraina, dus de Rusia, despre unde se va opri Vladimir Putin, dar și despre amenințarea nucleară. 

Rusia avertizează România

În prima zi de război Ucraina - Rusia, un avion militar ucrainean a solicitat aterizare de urgență pe unul dintre aeroporturile României. A fost însoțit de două aeronave, care efectuează serviciu de poliție aeriană, au aterizat pe aeroportul militar de la Bacău, în siguranță. ”Avionul a plecat din România neînarmat, tocmai pentru a evita orice situație în care să putem fi acuzați” a spus premierul Nicolae Ciucă, la Digi24, după ce Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat că state vecine cu Ucraina, printre care și România, au permis staţionarea unor avioane de vânătoare ucrainene. "Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat", a avertizat Igor Konaşenkov, conform Mediafax. 

Premierul Nicolae Ciucă spune că, în acest sens, ”nu văd de ce am fi acuzați că am desfășurat astfel de activități, a fost totul public, fără niciun fel de intenție de a ascunde ceva, asta este situația reală”. 

Citește și: Sancțiunile impuse Rusiei COSTĂ și România prin prețurile la energie, gaze, combustibil, dar și de la RAFT. Premierul Ciucă: Consecințele sunt pe masa Guvernului

România beneficiază de garanții de securitate consolidate. E bine să dăm timpul înapoi și să ne aducem aminte toate eforturile care s-au făcut pentru ca România să fie țară membră NATO și țară membră a UE. Cred că este bine să ne amintim că tot acest demers a fost atribuit partidelor politice, clasei politice, conducătorilor de la vremea respectivă, pentru că merită respectul și aprecierea noastră, dar aș mai adăuga voința poporului român. Poporul român susține și apreciază în proporție covârșitoare demersul făcut, 70% din cetățenii români susțin NATO și apartenența la UE. Aceasta este modalitatea în care trebuie să înțelegem demersurile care s-au făcut și care se fac. 

Revenind la acea amenințare (n.r. a lui Igor Konaşenkov), este o retorică folosită în ultima perioadă prin care se caută să se abată atenția de la ceea ce se întâmplă real, în teren, în Ucraina, unde vedem că sunt uciși civili, că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat și, în felul acesta, este mai ușor să spui atenție la ceilalți pentru că vă puteți transforma și voi în parte a acțiunii beligerante pe care ei o desfășoară. 

”Degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică”

Într-o situație ca aceasta și, de regulă, într-un conflict armat, se folosesc, pe scară largă dezinformarea, inducerea în eroare, fake news-ul, propaganda, operațiile informaționale, ș.a.m.d. Degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică, există măsuri concrete luate în NATO, astfel încât statele de pe frontiera estică a Alianței să poată beneficia de măsuri întărite și consolidate de descurajare și apărare.” a spus premierul, la Digi24. 

Cel mai bun răspuns la amenințarea rusă: realitatea

Întrebat de Cosmin Prelipceanu cât de apărați suntem noi, dar și unde se va opri Vladimir Putin, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Ca să se oprească trebuie să înainteze. (...)

Agresiunea nejustificată împotriva Ucrainei este cel mai mare conflict după Al Doilea Război Mondial, nu ne-am fi gândit să ajungem să trăim astfel de momente, să vedem refugiați care vin în mase foarte mari și fug de teroare, de toată această brutalitate care se întâmplă în Ucraina, încercând să-și salveze copiii, bătrânii, familiile.

Cred că cel mai bun răspuns la această amenințare este ceea ce s-a întâmplat, de fapt, în realitate și anume că mizând pe faptul că poporul ucrainean nu va lupta, că Armata ucraineană nu va lupta, că țările din UE vor avea poziționări diferite, că-n interiorul NATO vor exista, probabil, anumite fracturi, ceea ce nu s-a întâmplat așa, ci dimpotrivă, Armata ucraineană luptă, poporul ucrainean susține exemplar, admirabil toată acțiunea, iar țările NATO și cele ale UE dau dovadă, mai mult ca oricând, de unitate, care trebuie să ne dea curajul și tăria să vedem că toate măsurile pe care le luăm astăzi nu fac altceva decât să ne garanteze siguranța și securitatea.” a spus premierul. 

Informațiile arată că Rusia se oprește în Ucraina

”Din toate datele și informațiile pe care le avem, nu putem spune că Rusia intenționează să atace NATO sau țara noastră. În acest moment, toate datele și informațiile ne conduc la concluzia că Rusia dorește să-și rezolve așa-zisa problemă pe care o are cu Ucraina- nejustificată - și își continuă acțiunea militară în Ucraina.” a subliniat Nicolae Ciucă. 

Cât de în siguranță suntem în fața unei amenințări nucleare

Despre cât de în siguranță suntem în fața unei amenințări nucleare, prim-ministrul a precizat că aceste capabilități nucleare joacă rol de descurajare. ”În momentul de față, putem să considerăm demersul făcut de Rusia ca o retorică de descurajare, specifică situației de război în care se găsesc. Vă spun cu toată tăria că nu cred că se va ajunge, nici măcar accidental, la o astfel de situație (n.r. atac nuclear). În situația în care doar a rostit-o, datoria noastră este să luăm măsuri de precauție și să ne protejăm populația.” a spus Nicolae Ciucă, la Digi24. 

”Este o atrocitate ceea ce se întâmplă să tragi în oameni neînarmați. Indiferent de scop, nu se poate trage în oameni neînarmați. Asta spune tot despre modul în care înțeleg să ducă acțiunea militară. Nu ne-am fi gândit vreodată să ajungem la un asemenea conflict” a spus mai premierul despre situația din Ucraina, acuzând crime de război. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel