Paula Rusu, listă de semnături pentru legea tuberculozei

Asociațiile pacienților care au suferit de tuberculoză, cele mai mari organizații care luptă pentru drepturile pacieților și Stop TB Partnership (ONU), organizație de luptă împotriva tuberculozei la nivel mondial, susțin o petiție inițiată de jurnalista Paula Rusu, fost pacient cu tuberculoză.

La exact un an de zile de la depunerea în Parlament a proiectului privind Legea Tuberculozei, am început campania publică de adunare a semnăturilor pentru a impulsiona votarea acestei legi vitale, anunță Paula Rusu. Petiția este publică și o puteți semna accesând site-ul: https://campaniamea.de-clic.ro/p/StopTB

Motivul pentru care s-a ajuns la această situație este amânarea dezbaterii în Parlament a acestui proiect de lege depus la Senat, în urmă cu un an, pe 7 iunie 2016.

Este nevoie de sprijinul unui număr cât mai mare de oameni care semnând petiția să se alăture acestui demers. Scopul final e protejarea sănătății publice având în vedere că vorbim de o boală contagioasă, dar  și sprijinul pentru tratare și reintegrare eficientă a celor diagnosticați cu TBC. Cu ajutorul acestor semnături sperăm să obținem aducerea pe ordinea de zi spre dezbatere și votare a Legii Tuberculozei în sesiunea parlamentară din toamnă.

Tuberculoza se ia prin aer, de oriunde și de oricine. Tuberculoza poate fi invinsă dacă este tratată corespunzător. Cu toate acestea, România ocupă primul loc în Europa în privința îmbolnăvirilor și a deceselor provocate de TBC.

       Proiectul de lege Pl-x nr. 470/2016  aflat în prezent la Camera Deputaților, for decizional, oferă soluțiile necesare la principalele probleme pe care le ridică tratamentul și prevenția TBC:

➡ dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii.  In clipa de față legea permite maximum un an de zile de concediu medical plătit 100% de statul roman desi există forme grave de tuberculoză care au nevoie pentru vindecare de un termen de până la 2 ani și jumătate. Statul nu mai plătește concediu în această perioadă ci obligă bolnavul să iasă în pensie de boală de câțiva lei, deși acesta este perfect reintegrabil după vindecare.

➡ indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă. In clipa de față pacienții sunt obligați să facă naveta cel puțin o data pe lună de la domiciliu până la dispensarul TBC la care sunt arondați, unde primesc medicamentele. Sunt cazuri unde pacientul face zilnic acest drum pentru că medicul nu e convins că îsi ia medicmentele cu regularitate ceea ce duce la reîmbolnăvire. Pacientul poate redeveni astfel contagios îmbolnăvind și pe alții. O bună parte dintre bolnavi renuță la tratament din lipsa banilor pentru aceasta naveta.

➡ informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării. Nenumărate legende urbane spun că tuberculoza nu o poți lua decât din pușcarii sau din zonele sărace. Greșit! Tuberculoza se ia numai pe calea aerului de oriunde! Nu se ia prin tacâmuri, prin sărut ori prin atingere de mână.

De ce este important?

     Conform datelor oficiale ale Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, în fiecare zi 3 români mor din cauza tuberculozei. 12 mii de români se îmbolnăvesc anual.

     Tuberculoza stigmatizează bolnavii diagnosticați cu TBC. Tuberculoza îi trimite în pensie pe pacienții tineri cu formele rezistente la tratament, deși boala lor se vindecă. Cu o pensie echivalenta cu venitul minim garantat, majoritatea bolnavilor de TBC sunt oameni tineri fără stagiu de cotizare îndeplinit, ajung să moară de foame în loc să se vindece. De multe ori, tuberculoza nu e tratată până la capăt de cei mai săraci pacienți, care preferă să renunțe la tratament din cauza costurilor colaterale (hrană, transport pana la dispensarul TBC etc.) Nevindecați, se întorc la muncă și devin contagiosi din nou, pericol pentru ceilalți. Tuberculoza nu este un fenomen izolat.  Petiția publică o puteți semna accesând site-ul: https://campaniamea.de-clic.ro/p/StopTB


Comunicatul transmis de Paula Rusu este semnat de liderii organizațiilor amintite:

Dr Lucica Ditiu, Executive Director Stop TB Partnership

Silvia Asandi, director general Romanian Angel Apeal

Ștefan Răduț, vicepreședinte ASPTMR

Marius Dumitru, președinte ARB TB

Iulian Petre, Federația UNOPA

Radu Gănescu, președinte COPAC

Ioan Petre, Program Coordinator Carusel

Monica Albert, coordonator național Societatea Studenților la Medicină

Atașat găsiți și situația actuală a proiectului de Lege a Tuberculozei, stadiul în care se află în Parlamentul României. http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15977

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel