Urmărește emisiunea live


Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș, mărturie din timpul studenției în Anglia

"Activați într-unul dintre cele mai costisitoare segmente ale medicinei, pe plan mondial, cea oncologică. Asta costă foarte scump, de la moleculă până la aparatură. Medicina oncologică se face cu bani", i-a spus analistul politic Bogdan Chirieac ministrului Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, la Interviurile DC News live.

"Și cu diverse politici de economisire a acestor bani. Eforturi se fac din toate părțile. Sunt molecule în chimioterapie care costă zeci de mii de euro, dar pe de altă parte trebuie spus că nu toate țările le acoperă. Și nu toate asigurările, chiar și private din diverse țări, nu acoperă aceste molecule", a precizat ministrul Sănătății. 

În acest context, ministrul Achimaş-Cadariu a atras atenția că este nevoie de multă răbdare, dar și înțelegere pentru a reforma sistemul de sănătate din România, și a arătat de ce pacienții din Marea Britanie preferă să vină în țara noastră pentru a se trata. Medicul a folosit exemplul sistemului britanic.

Atât își permite sistemul

"Cred că ne trebuie multă răbdare și înțelegere. De exemplu, în Anglia, la urgențe, sunt oameni cu fracturi deschise care așteaptă ore până sunt luați să fie tratați. Desigur, li se fac calmante în primă instanță, dar durează până vor fi luați. Sunt liste de așteptare de luni de zile, pentru că asta își permite sistemul din Mare Britanie, unul pe care îl vedem excepțional și este excepțional. Mulți avem pacienți din Marea Britanie care nu au răbdare să aștepte aceste liste de așteptare. Sunt planificări la 3 luni, la 4 luni, la 8 luni", a explicat ministrul Sănătății, adăugând că în acest Marea Britanie, segmentul privat este destul de mic și comportă o plată mare.

Nu știu dacă ar accepta cineva, aici, această situație

Ministrul și-a amintit de cazul unui pacient, pe care l-a consultat în perioada studenției,  când a învățat în Marea Britanie prin mobilitățile Erasmus.  

"Era un domn internat pentru probleme cardiace, dar i se depistase o tumoră renală. Eram prin luna iunie și era foarte fericit pentru că fusese planificat la computer tomografie prin septembrie sau octombrie. Aceasta este procedura. Nu știu dacă cineva ar accepta aici o astfel de situație", a atras atenția Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, care a fost şeful Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, până la preluarea mandatului de la Ministerul Sănătății.

Vezi declarația ministrului Sănătății de la minutul 38:45.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel