Patriarhul Kirill al Rusiei denunţă la Strasbourg discriminările împotriva unor ortodocşi în Ucraina

Patriarhul ortodox rus Kirill şi-a exprimat speranţa luni, la Strasbourg, că discriminările 'absolut inadmisibile' ale căror victime sunt, în opinia sa, unii ortodocşi din Ucraina se vor încheia în urma alegerii preşedintelui Volodimir Zelenski, care tocmai şi-a preluat funcţia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Sper cu tărie că această politică absolut inadmisibilă nu doar în Europa, ci peste tot în lume, când există oameni supuşi discriminării, nu doar în funcţie de credinţa lor, ci şi în funcţie de apartenenţa lor la o biserică sau alta, va fi definitiv eliminată din viaţa ucrainenilor', a declarat patriarhul înainte de a se întoarce în Rusia, după o întâlnire cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi cu comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic.

'În Europa, drepturile unui mare număr de ortodcşi au fost încălcate în mod flagrant', a spus Patriarhul Moscovei, deplângând 'suferinţele reale' ale oamenilor care vor 'să rămână fideli Bisericii Ortodoxe Ruse, aparţinând în acelaşi timp comunităţii lor de credincioşi ucraineni'. 'Ultimele schimbări care au avut loc în Ucraina după alegerea unui nou preşedinte ne dau speranţe', a adăugat el, în contextul în care Volodimir Zelenski, actor de comedie devenit la 41 de ani cel mai tânăr preşedinte al Ucrainei post-sovietice, a fost învestit la 20 mai.

La începutul lunii ianuarie, Patriarhia Constantinopolului, care este autoritatea în lumea ortodoxă, a oficializat crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, independentă de tutela religioasă a Moscovei. Patriarhia Moscovei, care dispune în continuare de un mare număr de enoriaşi în Ucraina, a denunţat această decizie ca fiind 'ilegală' şi a rupt legăturile cu Constantinopolul. Patriarhul Kirill a inaugurat duminică la Strasbourg o nouă biserică ortodoxă, Biserica Ortodoxă Rusă a Tuturor Sfinţilor, a cărei cupolă aurită se ridică la doar câteva sute de metri de Parlamentul European şi Consiliul Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel