Patriarhul Daniel, mesaj de Anul Nou 2021: Acestea pot transforma teama în curaj şi speranţă!

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Comuniunea în rugăciune, bunătatea inimii şi cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj şi speranţă, a afirmat joi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, slujba de binecuvântare a Noului An 2021, de la Catedrala Patriarhală. 

Întâistătătorul BOR a îndemnat 'să transformăm vremea de încercare în timp de binecuvântare'. 'În Biserica Ortodoxă, sfintele slujbe sunt momente de sfinţire a timpului, precum şi izvor de bucurie şi pace, de lumină şi speranţă în lupta noastră cu greutăţile vieţii.

Anul acesta, Sfintele Sărbători ale Naşerii Domnului, Anului Nou şi Botezului Domnului sunt prăznuite într-o atmosferă mai dificilă din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus. (...) Ne aflăm într-o perioadă mai tristă când o mulţime de oameni suferă de teama provocată de actuala pandemie: teama de îmbolnăvire, teama de moarte, teama de schimbare a vieţii sociale. Însă, comuniunea în rugăciune, pacea sufletului, bunătatea inimii şi cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj şi speranţă', a spus Patriarhul Daniel.

La ce îndeamnă Biserica

Patriarhul a arătat că 'Anul Nou în care intrăm este un dar nou de viaţă, pe care-l primim de la Dumnezeu spre mântuirea noastră, adică spre cultivarea comuniunii cu El prin rugăciune şi fapte bune'. 'De aceea, acum, la cumpăna dintre ani, trebuie să ne gândim şi mai mult la modul folosirii timpului vieţii noastre ca timp binecuvântat de Dumnezeu. Prin urmare, Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate, fiecare clipă a vieţii prezente. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învaţă, zicând:

'Să nu treacă nici o zi din întreaga noastră viaţă, în care să nu punem în noi înşine vreun folos duhovnicesc sau cu rugăciunea sau cu mărturisirea sau cu facerea de fapte bune sau cu vreo altă faptă duhovnicească, a spus Patriarhul.

Biserica Ortodoxă - a subliniat Patriarhul Daniel - 'acordă o importanţă deosebită faptelor săvârşite în timpul vieţii noastre, învăţând că fiecare cuvânt rostit sau faptă săvârşită în timp va avea ecou în veşnicie', iar 'orice bine făptuit în timpul vieţii pământeşti constituie o treaptă în creşterea spirituală a omului credincios în relaţia sa cu Dumnezeu şi semenii'.

'Totodată, fapta bună săvârşită din iubire milostivă şi smerită poartă în ea lumina cerească a harului dumnezeiesc lucrător în om şi devine comoară a sufletului omului pentru eternitate. (...)

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi oamenii şi în mod deosebit pe românii din ţară şi din străinătate, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, dar şi mult ajutor pentru a ne elibera din actuala pandemie, care afectează viaţa şi sănătatea oamenilor! Vă dorim tuturor ani mulţi şi binecuvântaţi!', a încheiat Patriarhul Daniel Anul acesta, slujba de binecuvântare a Noului An 2021 a avut loc joi, imediat după Vecernie, pentru a respecta restricţiile de circulaţie în vigoare în timpul stării de alertă.

'Dumnezeu mântuieşte'

'Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. Iisus înseamnă în limba ebraică 'Dumnezeu mântuieşte' şi în acatist este pronunţat de aproximativ 200 de ori', precizează Patriarhia.

Slujba care se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani mai cuprinde rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor, o rugăciune de mulţumire, două rugăciuni de intrare în noul an - una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită şi la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă. Vineri, 1 ianuarie, se sărbătoreşte Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de 10 ori pe an: 1 şi 5 ianuarie, 20 şi 27 martie, 3, 10, 17, 28 şi 30 aprilie, 25 decembrie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel