EXCLUSIV  Patriarhul bulgar Neofit a fost înmormântat astăzi în Sofia. Scriitorul Dan Ciachir l-a cunoscut: Atitudine foarte prietenoasă în raport cu biserica noastră

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce a spus scriitorul Dan Ciachir, în exclusivitate pentru DC News, despre regretatul patriarh bulgar Neofit.

Mii de bulgari s-au alăturat sâmbătă preoților creștini ortodocși într-o procesiune care l-a purtat pe regretatul patriarh bulgar Neofit la catedrala Alexander Nevsky din Sofia, unde a fost înmormântat.

A murit la vârsta de 78 de ani, în urma unei boli de lungă durată.

Clerici creștini ortodocși de rang înalt și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al bisericilor ortodoxe din întreaga lume, au condus slujba și serviciul funerar pentru teologul cu voce blândă în Catedrala Alexander Nevsky din Sofia

.

Foto: Agerpres

De la instalarea sa în 2013, Patriarhul Neofit a lucrat pentru a restabili reputația Bisericii Ortodoxe Bulgare, afectată de acuzații de practici corupte și de legături cu poliția secretă comunistă.

Sute de credincioși au participat la slujbă, unii depunând flori și plângând în timp ce își luau rămas bun. Au fost prezenți, de asemenea, demnitari locali și personalități religioase, inclusiv Epifanie I, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, informează Reuters.

Un om blând cu o atitudine caldă

L-am contactat pe scriitorul Dan Ciachir pentru a ne spune mai multe despre regretatul patriarh bulgar Neofit.

„L-am cunoscut. Patriarhul Neofit a venit după un mare patriarh, Maxim, care a fost 41 de ani patriarhul Bulgariei și, acest patriarh, Maxim, când a fost într-o vizită aici la București și au fost primiți împreună cu Patriarhul Iustin de vicepreședintele Consiliului de Stat, Gogu Rădulescu, care a început să vorbească de cooperare, a trântit un pumn în cristalul biroului și a spus: ”Excelență, nu există decât o biserică autentică, biserica ortodoxă, biserica lui Hristos”, ceea ce a uimit foarte tare, curajul acestui om.

I-a urmat Patriarhul Neofit, a fost un om blând, specialitatea sa era muzica bisericească. Eu l-am cunoscut pe când era mitropolit. Venea des pentru că era și la Ruse, era mitropolit Ruse, deci peste Dunăre. A venit să-i facă o vizită Înaltpreasfințitul Calinic și ne-am dat seama de blândețea sa, de atitudinea caldă. Se simțea foarte bine aici.

Foto: Agerpres

A fost un om care într-adevăr avea trăsăturile unui ierarh ortodox, căldura asta mi-a rămas. Au fost acum un an semnele unei boli și mi-a părut rău. Atitudine foarte prietenoasă în raport cu biserica noastră, de pe vremea când era mitropolit la Ruse.

Biserica noastră a trimis o delegație la înmormântarea care a avut loc astăzi, în fruntea căreia a fost, desemnat un ierarh strălucit, mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei”, a precizat scriitorul Dan Ciachir, în exclusivitate pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel