Pastorul Brunson, eliberat. Preluat de armata americană

Sebastian Florea / 12 oct 2018 / 20:19 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Pastorul Andrew Brunson va fi adus de armata americană în Statele Unite via Germania.

Pastorul american Andrew Brunson va fi adus înapoi în Statele Unite de armata americană via Germania, a declarat un important oficial de la Casa Albă, citat de CNN, relatează dpa. Oprirea în Germania se va face pentru o evaluare completă a stării de sănătate a pastorului Brunson, la baza forţelor aeriene americane din Ramstein, a precizat CNN.

Preşedintele american Donald Trump a confirmat eliberarea pastorului Brunson în câteva mesaje pe Twitter. 'Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către pastorul Brunson şi sperăm să revină în curând în siguranţă acasă!', a scris Trump. 'Pastorul Brunson tocmai a fost eliberat. Va fi acasă în curând!', a scris el în cel de-al doilea mesaj.

A plâns în sala de judecată

Decizia tribunalului din provincia turcă Izmir îi permite acestuia să părăsească teritoriul Turciei şi să se întoarcă în Statele Unite. De asemenea, instanţa de judecată l-a condamnat pe Brunson la 3 ani şi o lună şi jumătate de închisoare pentru acuzaţii de terorism, însă a făcut cunoscut că pastorul american nu va ispăşi sentinţa pentru că a fost deja reţinut din octombrie 2016.

Avocatul lui Brunson, Ismail Cem Halavurt, a declarat pentru dpa că se aşteapă ca pastorul american să părăsească vineri Turcia. Martori au afirmat că Brunson a plâns când instanţa a anunţat decizia. Înainte de sentinţă, pastorul american a declarat: 'Sunt nevinovat. Îl iubesc pe Isus, iubesc Turcia'.

Criza diplomatică, la final

Un tribunal turc din Aliaga, regiunea Izmir, a ordonat vineri eliberarea pastorului american Andrew Brunson, a cărui detenţie a provocat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Washington. Instanţa de judecată a acceptat solicitările parchetului turc de a ridica măsura arestului la domiciliu şi interzicerea părăsirii teritoriului Turciei de către Brunson, care poate pleca astfel din ţară.

Brunson, 50 de ani, a părăsit tribunalul după şedinţa de judecată şi a mers la casa sa din Izmir însoţit de un convoi de maşini, a relatat un corespondent al AFP. Avocatul său american Jay Sekulow a afirmat într-un comunicat că pastorul 'se pregăteşte să plece în SUA'. Consilierul pe probleme de comunicare al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că hotărârea în procesul pastorului american Andrew Brunson arată că sistemul judiciar turc este independent şi imparţial, relatează dpa.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24