Paștile: Pâine stropită cu vin. Când se mănâncă anafura

Paștile și Sfânta Lumină au fost distribuite de preoți și voluntari. Dar când se mănâncă pâinea sfințită cu vin?

Tradiția spune că Paștile se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea "Tatăl Nostru".

Anafura primită de credincioși sâmbătă seara, în noaptea de Înviere, a primit numele de "Paști". Anafura este pregătită printr-un protocol specific: o rugăciune specială, stropirea sa cu vin roșu și cu apă sfințită. "Paștile" reprezintă trupul și sângele Domnului

Înainte de a se lua anafura, credincioșii trebuie să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care s-a pus un ou roşu. Astfel, faţa lor va fi roșie și fină, precum coaja oului. Cel mai în vârstă din familie ia o bucată din Sfintele Paști şi rostește "Hristos a Înviat!", iar cel care primeşte spune "Adevărat, a Înviat!" şi îşi face cruce. Acest ritual se repetă de trei ori și la final credincioșii primesc "paştile".

Tradiția strămoșească amintește că este "corect și complet"să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi „Sfintele Paști".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel