Urmărește emisiunea live


Pastilă antidepresivă rapidă: cum funcționează?

Fotografie de la Kat Smith/ Pexels
Fotografie de la Kat Smith/ Pexels

Prima pastila antidepresiva rapida capabila sa arate efectele benefice dupa doar o saptamana de utilizare a fost aprobata in SUA. Cum functioneazã? Care sunt beneficiile și care sunt riscurile?

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat medicamentul antidepresiv pe 19 august. Medicamentul, care nu este disponibil în prezent în România (comercializat în SUA sub numele de Auvelity), constă din două ingrediente active diferite, dextrometorfan și bupropion și are un mecanism de acțiune diferit față de terapiile antidepresive utilizate până în prezent, permițând ameliorarea simptomelor depresive într-un timp mai scurt și cu efect prelungit la adulții care suferă de depresie majoră

Medicamentul recent aprobat reprezintă o noutate în ceea ce privește mecanismul de acțiune și efectul sau rapid și prelungit. Cu toate acestea, moleculele pe care le conține sunt departe de a fi noi.

Cum funcționează pilula și care sunt beneficiile acesteia

Dextrometorfanul, care nu a avut niciodată mare succes în tratamentul tulburărilor neurologice și psihiatrice datorită degradării rapide, a fost asociat cu bupropionul care, pe lângă faptul că are efect antidepresiv, previne dezactivarea rapidă a acestuia. Rezultat? Efectele medicamentului sunt mult mai durabile.

Moleculele de dextrometorfan acționează asupra receptorilor ionotropi de glutamat, o clasă specifică de receptori din creier cu rol fundamental în plasticitatea neuronală și asupra altui receptor cerebral numit sigma-1, scrie Fondazione Veronesi. Mai mult, au acțiune în modularea nivelurilor de serotonină. Acțiunea dextrometorfanului este asociată cu cea a buproprionului care, pe de altă parte, acționează asupra neurotransmițătorilor noradrenalina si dopamina.

Nu este clar mecanismul molecular exact al Auvelity în tratamentul depresiei majore, dar studiile clinice în care a fost implicat pentru a-și dovedi siguranța și eficacitatea au arătat că medicamentul este capabil să reducă semnificativ atât simptomele depresive, ameliorările fiind observate deja în prima săptămână de utilizare, cu rezultate prelungite în timp.

Care sunt efectele secundare ale noului medicament

Chiar și pilula antidepresivă rapidă nu este lipsită de efecte secundare, cauzate de ambele molecule constitutive. Cele mai frecvente sunt:

  • amețeli;
  • cefalee;
  • modificări gastro-intestinale;
  • gură uscată;
  • somnolență în timpul zilei;
  • hiperhidroză, adică transpirație excesivă;
  • disfuncțiile sexuale.

Citește și:

Cum să scapi de depresie. Șase pași pentru a trece mai ușor peste stările chinuitoare

Depresia este una dintre cele frecvente afecțiuni psihice cu care se confruntă oamenii. Se caracterizează printr-un sentiment persistent de tristețe și lipsa interesului față de activitățile făcute în mod obișnuit. Lăsată netratată, depresia poate avea urmări grave asupra sănătății și poate scădea semnificativ calitatea vieții.

Cum să scapi de depresie? Șase pași pentru a trata tulburarea

Cele mai comune simptome ale depresiei sunt: stare de spirit proastă, în mod continuu, senzaţie de neajutorare, absența speranţei pentru viitor, stima de sine scăzută, plâns frecvent, senzaţia de vinovăţie, iritabilitate, intoleranță față de ceilalţi, lipsa motivaţiei, lipsa interesului pentru diverse lucruri, dificultatea de a lua decizii, absența bucuriei față de viaţă, senzaţia continuă de anxietate, gânduri suicidale şi de vătămare fizică, mişcări lente şi vorbit lent/încet, schimbări ale apetitului, scăderea în greutate sau foarte rar creşterea în greutate și multe altele. Iată ce te ajută să scapi de aceste simptome.

Comunicarea

Stările depresive pot fi ținute la distanță cu ajutorul comunicării. Dacă te confrunți cu această tulburare, vorbește cu cei apropiați despre stările prin care treci. Nu îți face griji că te vor judeca, deoarece oamenii care țin cu adevărat la tine te vor ajuta să treci peste perioadele grele.

Muzica

Muzica este un aliat de nădejde în ceea ce privește stările negative. Însoțită de dans, aceasta te poate ajuta să te simți mai bine și să scapi de senzația de neajutorare sau de absența bucuriei față de viață.

Exercițiile fizice

Depresia devine mai ușor de suportat în momentul în care faci exerciții fizice. Încearcă să mergi la plimbare în fiecare zi și, dacă poți, să faci jogging. În acest fel, vei ajuta la eliberarea endorfinelor în organism, substanțe chimice care stimulează fericirea.

Scrisul

Pentru a scăpa de stările negative, încearcă să ții un jurnal. Completarea acestuia te va ajuta în ceea ce privește descărcarea tuturor emoțiilor și frustărilor, care nu îți dau pace.

Rugăciunea

Rugăciunea este mai puternică decât crezi. Roagă-te neîncetat pentru izbăvirea de depresie şi de feluritele boli sufleteşti. Rostește următoarea rugăciune și scapă, numaidecât, de depresie.

Citește mai mult AICI.

 .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel