EXCLUSIV  Paşaport de vaccinare UE. Rareş Bogdan, semnal de alarmă cu Diaspora. "Orice restricţie poate fi folosită ABUZIV"

Diaspora, în pericol din cauza paşaportului de vaccinare. Sursa: Pixabay
Diaspora, în pericol din cauza paşaportului de vaccinare. Sursa: Pixabay

Europarlamentarul Rareş Bogdan a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS care este poziţia Popularilor Europeni în Parlamentul European cu privire la certificatul de vaccinare, după ce Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că în martie va fi propus un paşaport de vaccinare digital în UE.

VEZI ŞI  Ursula von der Leyen: UE va propune în martie un PAȘAPORT de VACCINARE digital

"O să avem în cadrul grupului PPE, cel mai mare grup politic din PE, discuţii despre acest lucru. Ţările sudice ale Europei, respectiv Grecia şi Italia, insistă pentru el. Sunt cele care trăiesc foarte mult din turism, au un aport mare la PIB din turism. Ţările nordice sunt mai reticente la asta.

Poziţia noastră este una similară cu a preşedintelui României, mergem pe aceeaşi linie şi spunem că trebuie să avem foarte mare grijă. Paşaport e prea mult, în primul rând. Poate un certificat de vaccinare, dar nu trebuie să fie restrictiv. Hotărârea de constituire a UE şi a spaţiului comun european a fost o bătălie de zeci şi zeci de ani. Nu putem pierde, chiar din cauza unui afurisit de virus, ce am câştigat cu greu. Orice restricţie creează o problemă de circulaţie", a declarat Rareş Bogdan pentru DC NEWS.

VEZI ŞI  Pașaport vaccinare. Iohannis, în fața liderilor europeni: Ar trebui utilizat pentru scopuri medicale

Paşaportul de vaccinare, problemă pentru diaspora. "Poate fi interpretat şi folosit abuziv"

"Noi avem şi o comunitate uriaşă, de peste 5 milioane de români care locuiesc în afara graniţelor. Majoritatea, peste 95 la sută, sunt cetăţeni europeni, nu sunt cetăţenii statelor respective. Au doar paşaportul românesc. Orice restricţie suplimentare poate crea probleme, pentru că poate fi interpretată şi folosită abuziv. Sunt deja ţări europene care au primit recomandarea să oprească restricţiile cu privire la intrarea în ţară a cetăţenilor europeni.

În contextul COVID-19, aceste restricţii au fost cumva justificate, dar s-a anulat pentru luni de zile spaţiul Schengen, spaţiul european. E impropriu să vorbeşti de spaţiu comun, cât timp au existat doar nişte culoare verzi, care de multe ori nici nu au fost respectate, mai ales în cazul şoferilor români de tir.

Putem înţelege anumite măsuri, o anumită atitudine a ţărilor pentru a-şi proteja cetăţenii, dar nu trebuie uitat un lucru. Libertatea noastră în spaţiul comun european este un deziderat pentru care au luptat generaţii şi generaţii de lideri politici importanţi. Ar fi un mare afront şi o mare lovitură dată Europei şi cetăţenilor dacă introducerea paşaportului COVID-19 ar crea din nou piedici, paliere în calea liberei circulaţii", a mai spus europarlamentarul.

Prima dată vaccinul, apoi certificatul

"Cred că un certificat în care să fie trecut dacă ai avut sau nu COVID-19, momentul vaccinării, cu ce vaccin, poate fi o opţiune, dar nu una definitorie pentru a limita libera circulaţie.

E anormal să ceri certificate, paşapoarte, restricţii, cât timp cetăţeanul european nu are în integralitatea sa acces imediat la această facilitate. Poţi să te gândeşti la acte doveditoare, dar după ce permiţi cetăţeanului european, oriunde s-ar afla el şi în orice stat să apeleze la vaccinare. Dacă nu sunt vaccinurile, dacă nu s-au organizat statele suficient, e cumva ciudat să sancţionezi, fără să oferi şansa omului respectiv să treacă prin această experienţă", a concluzionat Rareş Bogdan. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy