EXCLUSIV  Pârvu Mutu Zugravul, canonizat. Dan Ciachir: PREMIERĂ în BOR

DCNews Team / 06 aug 2017 / 21:20 Salveaza PDF Comentarii

Sute de credincioşi au asistat la mănăstirea Robaia din judeţul Argeş, la slujba de proclamare solemnă a canonizării cunoscutului pictor bisericesc din secolele XVII-XVIII Pârvu Mutu Zugravul, trecut în calendar sub numele de Sfântul Cuvios Pafnutie.


”E un lucru important pentru Biserica noastră, cât și pentru cultura românească medievală întrucât Pârvu Mutu Zugravul e un pictor de mare notorietate, existând și un cunoscut autoportret al lui aflat pe un perete al Bisericii de la Filipeștii de Pădure, un portret clasic și trebuie spus că în regimul comunist istoricii de artă s-au ocupat pe larg de opera acestui pictor bisericesc.”, ne-a declarat scriitorul Dan Ciachir.

(w460)

Canonizarea acestuia reprezintă o premieră în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Pârvu Mutu Zugravul fiind primul pictor bisericesc canonizat. 

”Pârvu Mutu Zugravul este și un călugăr pentru că el s-a călugărit sub numele de Pafnutie, un om care și-a închinat toată viața și ca artist, dar și ca persoană ortodoxiei și bisericii noastre. Este primul artist, primul pictor pe care îl canonizează biserica noastră.”, a mai adăugat acesta.

[citeste si]


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27