Partidul Laburist britanic, noua Syriza. Alegeri decisive în august

Un scandal imens a izbucnit în interiorul Stângii britanice, după o declarație șocantă a lui Tony Blair. Fostul premier a reacționat după ce un sondaj de opinie  arată că laburiștii se orientează  spre o politică tip Syriza. ”Dacă inima te îndeamnă să-l votezi pe Jeremy Corbyn, fă-ți transplant”, a spus Blair, atacându-l virulent pe principalul candidat la președinția partidului.

Laburiștii organizează alegeri interne în 14 august, pentru a-l desemna pe succesorul lui Ed Milliband, care a demisionat după înfrângerea la parlamentare.

Sondajele îl plasează pe primul  loc pe Jeremy Corbyn, cu 17 procente în fața adversarului său, Andy Burnham. Liz Kendall, o candidată cu mai puține șanse, a declarat că nu va renunța la candidatură, chiar dacă există riscul să ”fragmenteze” inutil voturile lui Burnham.

”Syriza Britanicul” întărește curentul anti-austeritate în Europa

Jeremy Corbyn a fost poreclit „ Syriza, britanicul” și s-a remarcat drept un critic al austerității promovate de premierul Cameron.  Recent, Corbyn a cerut renaționalizarea căilor ferate. Victoria lui Jeremy Corbyn în cursa pentru conducerea  Partidului Laburist  va fi cel mai bun lucru care i se poate întâmpla Angliei după mult timp, au spus lideri ai Mișcării Syriza, din Grecia. Costas Lapavitsas, profesor de economie la o universitate londoneză și parlamentar Syriza, a declarat pentru The Telegraph că noul lider ar putea injecta valori, convingeri și bun simț în parte stângă a eșicherului politic britanic, întărind  curentul anti-austeritate în Europa.

Corbyn se luptă pentru democrație, justiție socială și egalitatea oamenilor, vorbind în numele britanicilor care au fost afectați de austeritate. Mitul că austeritatea a fost necesară trebuie să înceteze, a adăugat profesorul. Neoliberalii îi ajută doar pe cei bogați și adâncesc inegalitățile sociale.

Cum se votează

Votul pentru președinția Partidului laburist îi implică pe toți membrii partidului, scrie BBC. Buletinul se trimite prin poștă sau online. Rezultatul va fi cunoscut pe 12 septembrie. Sistemul de vot este de tip alternative, fiecare alegător alegând ordinea în care îi plasează pe candidați. În cazul unui balotaj, ultimul clasat este eliminate, iar voturile sale se redistribuie primilor doi. Dacă tot nu se poate face o diferență, se redistribuie voturile primate de cel de-al treilea, în topul preferințelor.

În cursă s-au înscris patru candidați: Andy Burnham, Yvette Cooper, Jeremy Corbyn, Liz Kendall.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel