Partidul Democrat preia controlul în Senatul SUA

Kamala Harris. Foto: Facebook
Kamala Harris. Foto: Facebook

Doi noi senatori democraţi au depus jurământul miercuri, ceea ce face ca Partidul Democrat să preia controlul în camera superioară a Congresului în chiar ziua inaugurării preşedintelui Joe Biden şi a vicepreşedintei Kamala Harris, aceasta din urmă prezidând şedinţa în noua sa calitate, informează AFP. 

Prin victoria celor doi, Géorgie Jon Ossoff şi Raphael Warnock, democraţii deţin acum în Senat 50 de mandate, la egalitate cu Partidul Republican. Constituţia îi conferă însă vicepreşedintelui puterea de a departaja, în cazului unui vot egal.

Fostă senatoare de California Kamala Harris a prezidat şedinţa în care cei doi senatori, precum şi cel desemnat să o înlocuiască, Alex Padilla, au depus jurământul. Prima femeie vicepreşedinte al Statelor Unite a fost aplaudată la sosirea în hemiciclu. Apoi a râs în timp ce citea programul oficial al sesiunii de lucru în care apărea următoarea frază: 'pentru a ocupa locul lăsat vacant prin demisia fostei senatoare Kamala D. Harris din California'.

'A sunat ciudat', a glumit fosta procuroare în vârstă de 56 de ani, provocând râsul audienţei. Cei doi senatori din Georgia, primii democraţi care au câştigat în ultimii douăzeci de ani în acest stat conservator, fac istorie şi din alte puncte de vedere, potrivit Agerpres.

Raphael Warnock, 51 de ani, pastor în fosta biserică a lui Martin Luther King din Atlanta, devine primul senator negru ales vreodată în statul Georgia. Jon Ossoff este primul senator evreu al Georgiei, dar şi, la 33 de ani, cel mai tânăr senator democrat după Joe Biden, în 1973.

'Gândiţi-vă la drumul parcurs. La faptul că noi, candidaţii voştri în acest moment istoric, sunt tânărul fiu evreu al unui imigrant şi pastorul negru din amvonul bisericii lui Martin Luther King, obişnuia să repete Jon Ossoff în timpul campaniei electorale pentru a sublinia evoluţiile înregistrate în acest stat american marcat de stigmatul segregării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel