Partidul de extremă dreaptă AfD exclus din grupul european ID. Ultra-naționaliștii par să nu se înțeleagă între ei

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Grupul Identitate și Democrație (ID), care reunește partidele populiste de dreapta din Parlamentul European, a exclus joi partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Decizia a fost luată în urma unor scandaluri care l-au implicat pe Maximilian Krah, candidatul principal al AfD pentru alegerile europene de luna viitoare.

„Biroul Grupului Identitate și Democrație din Parlamentul European a decis astăzi să excludă delegația germană, AfD, cu efect imediat”, se arată într-un comunicat. Excluderea urmează două scandaluri recente care au afectat campania electorală europeană a AfD, scrie DW.

Primul scandal a implicat suspendarea unui membru senior al staff-ului lui Krah, pe fondul acuzațiilor că ar fi spionat pentru China. De asemenea, legăturile lui Krah cu China și Rusia au fost puse sub semnul întrebării.

Al doilea scandal a fost provocat de comentariile lui Krah într-un ziar italian despre era na##stă, care au deranjat aliații europeni, în special în țări precum Franța, care au luptat împotriva Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceste probleme au lovit campania electorală europeană în plin. Miercuri, AfD l-a interzis pe Krah să mai participe la apariții publice în cadrul campaniei, încercând să limiteze daunele.

Fondat de Marine Le Pen în 2019, grupul ID este dominat de partidul său, Rassemblement National (RN), care este cel mai mare din alianță ca suport electoral. Declarațiile lui Krah despre soldații germani din al Doilea Război Mondial, publicate în Italia, au fost picătura care a umplut paharul.

Aceste comentarii au fost deosebit de nepopulare în țări precum Franța și cele din Europa de Est, care au suferit sub ocupația germană în timpul războiului.

AfD a încercat să-l sacrifice pe Krah pentru a se salva

Între timp, reprezentanții AfD din Bruxelles și/sau Strasbourg au încercat să salveze poziția partidului în grupul european oferindu-l pe Krah. Europarlamentarul AfD Christine Anderson a scris într-o scrisoare către liderii partidului la nivel național în Germania că AfD a încercat „în numeroase discuții” să găsească un compromis cu ceilalți membri ai grupului ID.

„În acest proces, a devenit clar din nou că delegația germană a AfD (sau AfD în general) nu este problema. Partenerii noștri au însă o problemă masivă cu Dr. Krah”, a scris Anderson.

Ea a lamentat că conducerea partidului din Germania nu s-a distanțat suficient de public de Krah. Anderson a confirmat că grupul AfD din Parlamentul European a cerut ca ID să-l excludă pe Krah, confirmând astfel rapoartele din presa germană apărute anterior joi.

Alternativele – excluderea AfD din alianța ID – ar putea costa partidul milioane de euro, a spus ea.

Grupul ID este una dintre cele două facțiuni rivale orientate mai la dreapta decât Grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European, care este cea mai mare alianță din Parlamentul European în prezent. Grupul ID este văzut în general ca fiind mai radical dintre cele două.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel